Sou a: Inici / Noticies / Visites guiades al Museu de la Pell i l'exposició del Patge Faruk

Visites guiades al Museu de la Pell i l'exposició del Patge Faruk

La visita a 'Faruk. Històries del 28 de desembre' permetrà descobrir diferents històries i esdeveniments que han dibuixat la Festa dels Reis
26-11-2018

L’exposició Faruk. Històries del 28 de desembre, que coicideix amb el 75è aniversari de l’arribada a Igualada d’aquesta emblemàtica figura, es va inaugurar el passat 16 de novembre. Diumenge vinent, 2 de desembre a les 12h, una visita guiada de la mà del seu comissari, l'historiador i gestor cultural Pau Duran, permetrà recórrer de manera detallada, a través d’històries i d’emocions, els 28 de desembres des dels inicis de la festa dels Reis a Igualada fins l’any 1991, repassant diversos esdeveniments que han anat dibuixant la festa amb trets socials, polítics i econòmics que han deixat al seu pas fotografies, documents, indumentària i nombrosos objectes. La visita és gratuïta i l’aforament limitat.

Una primera part de l'exposició aprofundeix en la relació entre la Festa dels Reis i els canvis socials i polítics: una nova concepció de la vida social i festiva a finals de segle XIX, els conflictes laborals i les classes treballadores i com la van viure els nens i nenes durant la república i la guerra. Els objectes i documents que s’exposen en aquesta primera part mostren com es vivien el Reis a la ciutat durant el primer terç del segle XX. En la segona part de l'exposició s’explica l’arribada del Patge Faruk de la mà de Lluís Valls, professor de l'Acadèmia Igualada, i tots els elements exposats il·lustren aquesta figura –la ràdio, les cartes, els patges, l'himne, el Centro Nacional– durant els anys ‘40 i ‘50 del segle XX. El color i les tendències dels ‘60 i ‘70, que es visualitzen a través de pel·lícules familiars i fotografies, expliquen una mica més la figura del Patge Faruk en aquests anys.

Visita guiada a les exposicions permanents · D’altra, banda, i en paral·lel a aquesta proposta, com cada primer diumenge de mes, el mateix 2 de desembre, a les 11:30h, el Museu de la Pell d’Igualada convida a participar en una visita guiada i gratuïta per les seves exposicions permanents, que permetrà conèixer el món de la pell i les adoberies.

A Cal Boyer, antiga fàbrica cotonera del segle XIX i seu central del Museu, el visitant hi podrà distingir tres àmbits: L’home i l’aigua, Univers de pell i L’ofici d’adober. L'home i l'aigua presenta una visió general de les qualitats i l’ús de l'aigua. Aquí, la col·lecció d'estris i enginys hidràulics es reforça amb el Canal d'Experimentació, que ajuda el visitant a comprendre els mètodes de canalització i d'aprofitament energètic i industrial de l'aigua. Univers de pell és una de les sales centrades en la pell i es dedica a explicar el seu ús per la humanitat al llarg del temps a través d’una selecció acurada d'objectes confeccionats total o parcialment amb pell, que exemplifiquen les múltiples aplicacions i utilitats del cuir. L’altre espai dedicat a la pell, L'ofici d'adober, se centra en el treball de la pell a Igualada des de fa generacions. Aquí, eines i màquines són els testimonis dels inicis manufacturers i de la millora constant fins a la implantació industrial, que explica la vigència dels processos productius de les adoberies actuals i la configuració de tot el barri del Rec.

L’altre edifici del Museu és Cal Granotes, antiga adoberia del Pla del Cornet, que data del segle XVIII. Es troba situada a pocs metres de Cal Boyer i al costat del rec, canal medieval que abastia les fàbriques de la zona. En aquest espai hi ha la posada en escena de l'ofici artesanal de l’adob de la pell grossa o bovina, que transporta al visitant a la Igualada preindustrial.

Per a demanar més informació al voltant d’aquestes propostes, es pot trucar al telèfon del Museu, el 93 804 67 52.

 

 

  • Compartir