Sou a: Inici / Noticies / Visites guiades i gratuïtes al Museu de la Pell

Visites guiades i gratuïtes al Museu de la Pell

El 5 de març, després de la visita comentada a la mostra sobre el Sirenide Miralles es farà l’habitual ruta de cada primer diumenges de mes
27-02-2017

El proper diumenge, 5 de març, el Museu de la Pell d’Igualada proposa descobrir l’exposició Un mamífer aquàtic de 45 milions d’anys: el sireni de Santa Maria de Miralles, amb una visita comentada amb Joan Pastor, descobridor de les restes fòssils d’aquest sireni, i Josep Romero Marsal, president de la Secció de Geologia i Paleontologia del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI). Explicaran detalls de la troballa, de com es van desenvolupar els treballs d’extracció o de per què aquest exemplar és un dels més importants de Catalunya. A banda, s’hi pot apreciar una vitrina que acull les restes fòssils del sireni i que, a més dels plafons explicatius, també ofereix la consulta d’un seguit de publicacions i un vídeo amb imatges de dugongs i manatís actuals, els descendents directes d’aquest paleomamífer. Aquesta visita començarà a les 11h i l’accés és lliure, només limitat per l’aforament de la sala. Aquesta exposició també es pot visitar en l’horari habitual d’obertura del Museu, de dimarts a divendres de 10 a 14h, les tardes de dijous i divendres de 16 a 18:30h i els caps de setmana i festius d’11 a 14h.

En acabar aquesta visita comentada, a les 11:30h, es durà a terme l’habitual visita guiada i gratuïta del primer diumenge de mes a les exposicions permanents del Museu. A Cal Boyer, antiga fàbrica cotonera del segle XIX i seu central del Museu, el visitant hi podrà distingir tres àmbits: L’home i l’aigua, Univers de pell i L’ofici d’adober. L'home i l'aigua presenta una visió general de les qualitats i l’ús de l'aigua. Aquí, la col·lecció d'estris i enginys hidràulics es reforça amb el Canal d'Experimentació, que ajuda al visitant a comprendre els mètodes de canalització i d'aprofitament energètic i industrial de l'aigua. Univers de pell és una de les sales centrades en la pell, i es dedica a explicar l’ús de la pell per la humanitat al llarg del temps a través d’una selecció acurada d'objectes confeccionats total o parcialment amb pell, que exemplifiquen les múltiples aplicacions i utilitats del cuir. L’altre espai dedicat a la pell, L'ofici d'adober, se centra en el treball de la pell a Igualada des de fa generacions. Aquí, eines i màquines són els testimonis dels inicis manufacturers i de la millora constant fins a la implantació industrial, que explica la vigència dels processos productius de les adoberies actuals i la configuració de tot el barri del Rec.

L’altre edifici del museu és Cal Granotes, antiga adoberia del Pla del Cornet, que data del segle XVIII. Es troba situada a pocs metres de Cal Boyer i al costat del rec, canal medieval que abastia les fàbriques de la zona. En aquest espai hi ha la posada en escena de l'ofici artesanal de l’adob de la pell grossa o bovina, que transporta al visitant a la Igualada preindustrial.

  • Compartir