Novetats al Banc de Queviures
Des d’aquesta setmana, el Banc de Queviures d’Igualada inicia una nova etapa amb l’adopció de diferents mesures enfocades a millorar el sistema de lliurament d’aliments a les famílies i persones usuàries. Aquest dimecres, 8 d’octubre, n’han fet la presentació el tinent d’alcalde d’Acció Social de l’Ajuntament, Joan Torras, i els representants de les tres entitats que col·laboren en la seva gestió, Joan Farrés de Cáritas Anoia-Segarra, Jordi Morist de Creu Roja Anoia i Sílvia Soteras de l’Escola Pia d’Igualada.
En primer lloc, hi ha una evolució pel que fa a la freqüència dels lliuraments. Si fins ara cada família visitava el Banc de Queviures un cop al mes, des d’ara ho podrà fer en dues ocasions, de manera que tindrà la possibilitat de rebre més aliments frescos i, alhora, hauran de carregar menys volum de productes fins a la seva llar en cada viatge.
S’atenen setmanalment entre 80 i 90 famílies i es duen a terme uns 335 lliuraments al mes. A partir d’aquest mes d’octubre, però, s’atendran unes 55 famílies cada dia i es faran uns 670 lliuraments al mes. Per a assumir aquesta nova freqüència, el Banc obrirà tres dies a la setmana, els dimarts, dimecres i dijous, de 10 a 13h.
Amb el mateix objectiu de millorar el sistema, s’introdueix també el nou lliurament per punts que permetrà completar els lots que rep cada família. Tothom rep un lot bàsic, que inclou arròs, pasta, llegums, oli, fruita, verdura i pa en unes quantitats que varien en funció del nombre de membres. Ara, però, s’afegeix un sistema de punts: cada família rebrà uns punts que podrà bescanviar per altres productes complementaris en funció de les seves preferències i necessitats. Aquests seran, per exemple, llet, sucre, sal, galetes, sopa, cereals, farina, ous, formatge, iogurts i un llarg etcètera. A banda, es continua mantenint el lot infantil, que inclou bolquers, cereals infantils, llet infantil, potets i tovalloletes per a nadons de fins a 2 anys.
Aquest nou sistema de lots de productes complementaris per punts ha fet remodelar la distribució de l’espai del Banc, que ha estat adequat com si fos un supermercat. Un membre de la família usuària, acompanyat per un voluntari hi accedirà, triarà els productes que desitgi i els canviarà pels punts necessaris.
A banda, s’introdueix el compromís de les famílies de contribuir amb 1 euro per cada lliurament, uns ingressos que es destinaran a la compra d’aliments i productes d’higiene per al mateix Banc.