Sou a: Dinamització Econòmica / Notícies / Col·laboració entre els adobers d'Igualada i Fès

Col·laboració entre els adobers d'Igualada i Fès

De la mà de la Diputació de Barcelona, el Gremi de Blanquers i l’Escola d’Enginyeria d’Igualada formaran tècnics i empreses marroquines en diferents camps.
12-11-2014

L’Ajuntament d’Igualada ha estat l’escenari aquest dimecres, 12 de novembre, de la signatura d’un conveni entre el Gremi de Blanquers d’Igualada, l’àrea de Cooperació Internacional de la Diputació de Barcelona i la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de la regió de Fès-Boulemane (Marroc). L’acord de col·laboració subscrit permetrà els adobers d’aquesta àrea, que persegueixen una millora en els seus processos productius i la seva competitivitat, augmentar els seus coneixements a partir de l’experiència dels adobers igualadins, un clúster amb més de set segles d’història i que avui és un referent mundialment reconegut.

A l’acte de signatura hi han assistit el president del Gremi de Blanquers, Xavier Badia, el president de la Cambra de Fès, Fouad Zine-Filali, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, i el diputat adjunt a la Presidència de la Diputació, Joan Carles García Cañizares. També hi eren, entre altres, el president dels Curtidors del Marroc, El Rhali Oudriri, l’assessor de la Cambra en l’àmbit de la pell, Mohamed Dayi, el director de l'Escola Superior de Tecnologia en representació del president de la Universitat de Fès, Ali Benbassou, la tinent d’alcalde de Dinamització Econòmica de l’Ajuntament d’Igualada, Àngels Chacón, i la regidora d’Ensenyament i Universitats, Anna Bacardit.

Àmbits de col·laboració · El conveni rubricat té diferents objetius: impulsar un procés de sensibilització perquè les teneries de Fès adoptin tecnologies més netes i perquè optimitzin els seus processos industrials, aportar l’experiència del gremi d’Igualada en el tractament d’aigües i la gestió de residus, col·laborar en la formació dels tècnics marroquins i, a més, contribuir a la reconversió i modernització del sector, que ha d’afavorir al desenvolupament econòmicament de tota la regió.

Aquest projecte de col·laboració es desenvolupa en sis etapes: una diagnosi inicial del sector adober local, una anàlisi dels seus punts més deficitaris, una definició dels eixos de col·laboració i de les accions de formació, dues fases de formació a Igualada i una darrera fase de formació a Fès.

En aquest vessant, el de la formació, es preveuen sis jornades intensives al Campus Universitari d’Igualada en què més de trenta empresaris, tècnics, comandaments intermitjos i càrrecs de l’administració de Fès coneixeran nous sistemes de treball per millorar resultats. En aquest espai, els especialistes i investigadors de l’Escola d’Enginyeria d’Igualada i la Càtedra A3 els transmetran igualment processos més nets per a minimitzar l’impacte ambiental de la seva activitat, mesures d’estalvi de matèries primeres i productes químics o prevenció de riscos laborals, entre altres. Posteriorment, especialistes d’Igualada visitaran la ciutat marroquina per a visitar les empreses locals i resoldre qualsevol dubte que els hagi sorgit a partir dels coneixements adquirits a Igualada.

Tot plegat s’emmarca en les accions de cooperació per al desenvolupament de la Diputació de Barcelona, que s’ha fixat com un eix d’acció estratègic el desenvolupament econòmic i productiu en diferents països, com ara el Marroc. Aquesta col·laboració es desenvoluparà durant els propers cinc mesos.

Dues ciutats de llarga tradició adobera · La ciutat de Fès i la seva regió acumulen al voltant de nou segles de tradició en el curtit de pells, un sector que ha estat sempre un dels seus principals motors econòmics. La seva particularitat, però, és que la producció que s’hi duu a terme continua seguint en bona part els processos artesanals adoptats fa pràcticament cinc-cents anys. Hi ha algunes empreses en aquest territori que han fet intents els últims anys per modernitzar els seus processos de fabricació, però bàsicament la major part de la producció continua sent gairebé manual.

Ara, però, de la mà de la seva Cambra de Comerç i en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, el Gremi de Blanquers i l’Escola d’Enginyeria d’Igualada, aquest sector s’ha proposat fer un pas endavant per tal de modernitzar els seus processos, guanyar competitivitat i, en conseqüència, ajudar al creixement de la regió de Fès-Boulemane.

Capital Europea de la Pell de Qualitat · La capital de l’Anoia és avui un dels principals referents mundials en el tractament de la pell de qualitat, amb un sector industrial que exporta el 80% de la seva producció, fonamentalment a les principals marques del luxe. L’Ajuntament col·labora avui estretament amb el Gremi de Blanquers en la implementació del projecte Igualada, Capital Europea de la Pell de Qualitat. Amb l’objectiu de consolidar la ciutat com el referent del sector en conjunt del continent, els darrers tres anys s’han engegat diferents accions que volen dotar els empresaris anoiencs de les millors eines i la màxima competitivitat. En aquest marc, i amb el segell UPC Barcelonatech, s’ha creat la Càtedra A3 d’Innovació en la Pell, el Tèxtil i la Moda; s’ha construït un nou Campus Universitari al Pla de la Massa; s’han executat diferents millores en l’estació de depuració d’aigües a tocar el riu Anoia; s’està enllestint el planejament del Parc d’Innovació del Cuir i la Marroquineria Igualada-Jorba que ha d’acollir a mig termini les empreses adoberes i, a banda, s’estan finalitzant els treballs per convertir l’antiga Adoberia Bella, al barri del Rec, en la seu d’aquest clúster i nucli de la Capital Europea de la Pell de Qualitat.

IMATGES DE L'ACTE A LA GALERIA FLICKR DE L'AJUNTAMENT

  • Compartir