Sou a: Dinamització Econòmica / Notícies / El 4D Cities concreta els Plans d'Acció Local

El 4D Cities concreta els Plans d'Acció Local

Les vuit ciutats europees que integren el projecte 4D Cities d’Innovació en salut s’han trobat recentment i per última vegada per treballar plegades.
23-09-2014

Les vuit ciutats europees que integren el projecte 4D Cities d’Innovació en salut s’han trobat recentment i per última vegada per treballar plegades. La reunió ha tingut lloc a Tartu (Estònia) i ha servit per conèixer diferents mètodes per avaluar l’impacte dels respectius Plans d’Acció Local amb què han d’afavorir el desenvolupament econòmic i social. Alhora, s’han donat eines per comunicar adequadament les diferents iniciatives i optar als fons financers oferts a nivell nacional i europeu, com el d’Innovació i Recerca Horizon 2020.

Els dos dies de treball han comptat amb la ponència de l’expert en anàlisi del cost-benefici Peter Scholten, que ja va participar en la darrera reunió de la xarxa. Aleshores, l’holandès va exposar diversos mètodes per estructurar correctament els projectes i aconseguir la involucració dels diferents agents implicats. Durant els mesos que separen les dues reunions, els socis han treballat en la confecció d’un document que recull aquest seguit de passos i també en la síntesi del projecte, que han presentat per torns a Tartu. La intervenció de Scholten ha permès als socis fer un pas més enllà identificant les accions clau i els indicadors rellevants que els serviran per avaluar i optimitzar els plans.

Pel que fa a la comunicació i la captació de fons, s’ha posat de manifest la importància d’aprofitar totes i cadascuna de les oportunitats per difondre el projecte i, així, fer-ne partícips els ciutadans, les institucions, etc., amb qui es treballa colze a colze. Igualment, s’ha traçat els propers passos a seguir per tal de reforçar la comunicació a nivell local ara que s’inicia la recta final del programa URBACT.

La trobada també ha permès visitar les instal·lacions del viver d’empreses científiques i tecnològiques Tartu Science Park, així com descobrir el projecte de l’Smart City Lab de Tartu i l’experiència en la implantació del sistema de prescripció digital d’Estònia.

L’última trobada del 4D Cities tindrà lloc el març de 2015 a Igualada, la ciutat que lidera el projecte. Serà llavors quan les vuit ciutats presentaran les conclusions
comunes del seu treball i els plans particulars amb què promouran el creixement econòmic i social dels seus municipis.

Què és el 4D Cities? · El 4D Cities és un projecte URBACT que té per objectiu desenvolupar les ciutats a través de la interacció dels agents vinculats als camps de la Innovació i la Salut com ara el coneixement i l’entrenament professional, el sistema de salut, l’empresa i els ciutadans. Aplega vuit ciutats europees que volen crear un nou sector productiu que contribueixi a la diversificació i l’impuls de l’activitat econòmica, així com a la cohesió social dels seus territoris. Els socis són Igualada (Catalunya, Espanya) com a líder, Leeds (Regne Unit), Novara (Itàlia), Tartu (Estònia), el Districte Municipal de Plunge (Lituània), la Regió de Brainport Eindhoven (Holanda), la Corporació pel desenvolupament empresarial de Jena (Alemanya) i Baia Sprie (Romania).

Què és URBACT? · URBACT és un programa europeu d’intercanvi i aprenentatge que promou el desenvolupament urbà sostenible. Permet a les ciutats treballar conjuntament per trobar respostes als grans reptes urbans, reafirmant així el paper fonamental que aquestes exerceixen davant els cada vegada més complexos desafiaments socials. URBACT ajuda els municipis a desenvolupar noves i sostenibles solucions pragmàtiques que integren aspectes econòmics, socials i ambientals. També els permet compartir bones pràctiques i lliçons apreses amb tots els professionals implicats en la política urbana d’arreu d’Europa. A URBACT hi ha 500 ciutats, 29 països i 7.000 participants actius.

  • Compartir