Sou a: Dinamització Econòmica / Notícies / Primer balanç de l'Oficina de Prototipatge Tèxtil

Primer balanç de l'Oficina de Prototipatge Tèxtil

El número de peces produïdes va passar de 76.000 a 137.000 i la facturació global del clúster de 560.000 a 1.109.000 euros.
28-01-2015
Primer balanç de l'Oficina de Prototipatge Tèxtil

Foto: Agència Catalana de Notícies

L’any 2014, el departament de Dinamització Econòmica de l’Ajuntament d’Igualada, conjuntament amb les agrupacions tèxtils locals Fitex i Fagepi, van posar en marxa una Oficina de Prototipatge i Gestió de Fabricacions. Aquesta iniciativa, que s’emmarca en el projecte estratègic Anoia, punt d’origen de la moda, vol donar resposta a una necessitat manifestada per les empreses locals del tèxtil. L’equip comercial i tècnic d’aquesta oficina s'encarrega de vendre les idees creatives i els prototips que elaboren les empreses industrials locals a marques i distribuïdors que, cada cop més, tornen a fabricar en plantes del territori. Posteriorment, a mesura que van arribant les comandes, aquest equip trasllada la producció als tallers de la zona, segons els volums que es demanin. Aquest dimecres han fet balanç del primer any de funcionament l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, la tinent d’alcalde de Dinamització Econòmica, Àngels Chacón, el President de FAGEPI, Antonio Egea, El President de la Fundació FITEX, Ricard Pola, i el director executiu de FITEX, David Garcia.

Valoració positiva dels primers mesos · Des de l’Oficina de Prototipatge i Gestió de Fabricacions s’ha dut a terme una radiografia profunda del potencial productiu del territori. S’han visitat 81 de les 103 indústries i tallers tèxtils censades a la comarca que, entre totes ells, facturen 42 milions d’euros anuals i ocupen un miler de professionals. La tecnologia predominant en aquest clúster és la tricotosa rectilínia, amb un total de 473 màquines, que permeten fabricar gairebé 6 milions de peces cada l’any. El d’Igualada i l’Anoia és el principal clúster europeu de fabricació de punt, juntament amb el de la ciutat italiana de Prato. Segons explica David Garcia, “tot i que encara cal treballar per fer arrelar dinàmiques de treball cooperatiu”.

Pel que fa a la promoció comercial duta a terme pels tècnics de l’Oficina, durant l’últim any s’han fet 180 contactes amb marques i empreses, 52 d’ells han estat contactes directes, i 17 d’aquestes empreses contactades han estat noves, és a dir, que fins ara no feien comandes a la comarca. Entre aquestes 17 noves empreses, destaquen dues grans cadenes de botigues, cinc marques reconegudes i quatre firmes de gran distribució.

En allò que fa referència a l’increment d’activitat directament atribuïble a l’Oficina, les noves unitats fabricades pel clúster el 2014 van ser 137.300, i la facturació directament associada a la seva acció va ser de 1.109.000 euros l’any passat. Aquestes xifres superen notablement els objectius fixats per al primer any de funcionament. Els seus impulsors destaquen que “amb cada 50.000 euros de facturació es contribueix a mantenir o crear un lloc de treball al sector tèxtil a la comarca, de manera que, amb aquest increment, podem afirmar que l’any passat es van crear o consolidar 33 llocs de treball”. A aquests, cal afegir els tres professionals que han treballat directament per l’Oficina de Prototipatge i Gestió de Fabricacions.

Perspectives per a l’any 2015 · Superats aquests primers dotze mesos, considerats la fase d’arrencada, l’objectiu per a l’any que comença és clar: augmentar les comandes, la fabricació i, en conseqüència, el volum de negoci. L’Oficina vol incrementar aquest any la captació de comandes fins a 200.000 noves unitats produïdes i fer que el nou volum de negoci que generi arribi als 2 milions d’euros. Per això, s’ha reforçat el seu equip professional.

L’estratègia que es vol seguir passa per induir més fabricacions entre aquells clients que ja han produït a l’Anoia i potenciar exponencialment els nous contactes comercials. Es vol treballar més intensament amb gran distribució i també amb marques i cadenes més petites de botigues, desenvolupant algunes mostres i mostraris internament.

Per aquesta nova fase de creixement, es vol estimular l’acció d’aquells tallers industrials que tinguin la ferma voluntat d’actuar com a locomotores del projecte. Especialment aquelles empreses amb capacitat de gestionar fabricacions, és a dir, de fer producte acabat, perquè generen activitat complementària en altres tallers especialitzats de tissatge, confecció, planxa o acabats.

La celebració de la primera fira professional BSTIM, que tindrà lloc a Igualada al mes de febrer, l’evolució del dòlar, i el creixement del mercat interior i de les exportacions, són alguns aspectes que el sector tèxtil local vol aprofitar per a la relocalització de fabricacions.               

  • Compartir