Sou a: Hisenda / Notícies / Presentat el pressupost per l'any 2015

Presentat el pressupost per l'any 2015

El pressupost per al proper exercici serà de 46’4 milions d’euros pel que fa a l’Ajuntament i de 48’8 milions d’euros sumant-hi les empreses municipals i els organismes autònoms que també depenen de l’Ajuntament. Això suposa un increment de l’1% respecte l’actual exercici 2014.
22-10-2014

El govern municipal d’Igualada, format per CiU i ERC, ha avançat aquest dimecres, 22 d’octubre, les línies mestres del pressupost de la corporació per a l’any 2015, que se sotmetrà a l’aprovació del ple el dimarts de la setmana vinent. Avui n’han explicat els detalls el tinent d’alcalde d’Hisenda i Interior, el convergent Jordi Segura, i el tinent d’alcalde d’Acció Social, el republicà Joan Torras.

El pressupost per al proper exercici serà de 46’4 milions d’euros pel que fa a l’Ajuntament i de 48’8 milions d’euros sumant-hi les empreses municipals i els organismes autònoms que també depenen de l’Ajuntament. Això suposa un increment de l’1% respecte l’actual exercici 2014.

Els dos representants del govern municipal han definit els propers pressupostos com “els de la consolidació i l’apuntalament d’un model de ciutat ambiciós; una capital que esta reforçant la seva marca a l’exterior en molts àmbits, que creu en la iniciativa privada i en l’emprenedoria, que aposta per la reactivació econòmica, que vol fer d’Igualada una excel·lent ciutat per a viure-hi i, per sobre de tot, que té molt presents les persones i fa costat a aquelles famílies que més ho necessiten”. Per això, es mantindran “fermes” les apostes que ja s’han fet en el pressupost d’aquest any en tres grans àmbits.

Ciutat amable i serveis de qualitat · Pràcticament es mantenen, amb una xifra de 2’5 milions d’euros, les inversions enfocades al manteniment i millora de l’espai públic i els edificis i serveis municipals. Les àrees d’Entorn, Urbanisme i Esports, disposaran de recursos importants per a continuar les accions engegades darrerament en àmbits com asfaltats i voravies, zones blanques d’aparcament gratuït, la nova Anella Verda d’Igualada, el pla plurianual de manteniment del complex esportiu de Les Comes o la recuperació gradual de la piscina del Molí Nou, entre altres. Són novetat destacada, per exemple, els prop de 250.000 euros que s’invertiran en la renovació de la gespa, molt malmesa, del camp de futbol de Les Comes. A més, el futur espai d’entitats juvenils de Cal Badia disposarà de 100.000 euros per a dur a terme les primeres adequacions que permetin l’inici de la seva activitat i s’invertiran també 75.000 euros en el nou pla de millora dels centres escolars públics, que es vol executar a partir d’ara anualment durant les vacances d’estiu.

Suport a les persones més necessitades · La segona gran pota del futur pressupost de la corporació és el de l’Acció Social, de la qual n’ha parlat el tinent d’alcalde Joan Torras. Els recursos destinats es mantenen al voltant dels 3’6 milions d’euros, reforçant la implementació del Pacte Social per Igualada, el conjunt de mesures engegades l’any 2012 per a fer costat a les famílies que més ho necessiten. Es dóna continuïtat als programes per evitar l’exclusió social, al suport al Banc de Queviures o als ajuts a l’escolarització i, en conjunt, aquest departament preveu més de 230.000 euros per a l’atenció a la gent gran, més de 700.000 per als serveis socials bàsics i, per segon any consecutiu, 150.000 euros a ajuts per pagar l’IBI destinats a les persones grans i les famílies monoparentals. Després de l’experiència en aquests primers mesos d’aplicació, i de cara a aquest final d’any, s’ampliaran els requisits per a poder-s’hi acollir, per tal que se’n puguin beneficiar encara més persones. Abans de final de 2014 es preveu arribar a uns 700 contribuents i, l’any 2015, com a mínim, igualar aquest nombre.

Reactivació econòmica i suport a l’empresa · El pressupost de Dinamització Econòmica pràcticament manté la xifra de l’any present: s’han contemplat 2’6 milions d’euros, als quals s’hi hauran d’afegir posteriorment recursos d’altres administracions, com els destinats als plans d’ocupació. Al costat dels projectes desenvolupats amb els sectors tractors de l’economia local, com són l’Igualada Capital Europea de la Pell de Qualitat i l’Anoia Punt de Moda, es vol estendre aquesta acció conjunta amb l’àmbit privat a altres sectors com les TIC, el metall o el disseny.

Paral·lelament, es manté l’impuls de l’acció comercial, el creixement de l’activitat firal i els esdeveniments de promoció de la ciutat diferenciadors que atrauen visitants i generen activitat econòmica, com l’Igualada Urban Running Night Show o l’European Balloon Festival. L’aposta per l’economia del coneixement, la innovació i la diversificació es reforçarà amb el projecte 4DHealth en l’àmbit de la salut i el Pla d’Internacionalització d’Igualada. Tot això, sense oblidar el suport a l’emprenedoria i les polítiques actives d’ocupació per aquelles persones que cerquen feina, en base a l’orientació, la formació i la inserció.

Recursos destinats a la reducció del deute · Jordi Segura ha avançat també que, l’any vinent, la corporació té contemplats un total de 7’3 milions d’euros per a la reducció de deute: 5’7 milions directament destinats al retorn del deute i 1’6 milions als interessos vinculats. El responsable de les finances municipals recorda que “la situació en la qual vam heretar aquest Ajuntament ara fa més de tres anys era molt preocupant i això ens ha obligat a prendre decisions dràstiques i a comprometre cada any una part molt gran del pressupost a retornar deute, fet que suposa un llast importantíssim”. Aquests 7’3 milions suposen pràcticament que el 16% del pressupost de l’any vinent anirà novament destinat als compromisos bancaris.

En tres anys, entre 2013 i 2015, l’Ajuntament d’Igualada haurà compromès 22’1 milions d’euros en els seus pressupostos anuals a aquest concepte, un fet que, segons Segura, “alleuja mica en mica la pesada càrrega que arrosseguem, però encara no ens permet respirar del tot”. La previsió és tancar aquest 2014 al voltant dels 38’7 milions d’euros de deute pel que fa a l’Ajuntament i les empreses municipals i cloure el 2015 amb 34’4 milions. El 2011 es va tancar amb 48’4 milions, el 2012 amb 46,5 milions i el 2013 amb 43,2 milions; les perspectives, doncs, continuen sent de millora substancial aquest any i el vinent.

  • Compartir