El Mercat

La primera notícia sobre l'establiment d'un mercat a Igualada data de l'any 1293, moment en el qual el rei Jaume II va atorgar a la vila d'Igualada el privilegi de poder celebrar un mercat tots els dimecres, la qual cosa va afavorir l'expansió de la pròpia vila.

El Mercat cobert situat a la plaça de l'Ajuntament, era conegut amb el nom popular de “la Pajarera”, Pajarera Mercatva ser inaugurat l'any 1905 per tal de centralitzar els productes càrnics que sortien de l'Escorxador. Projectat per Pau Salvat i Gili Moncunill, tenia una forma octogonal i seguia l'estètica modernista de l'època.

Els dies de mercat, tota la plaça i els seus voltants bullien d'activitat. Més endavant, l'any 1962, es va enderrocar el Mercat cobert per tal de guanyar espai a la plaça, bo i recol·locant el mercat de les carns al carrer de Santa Maria número 10, a Cal Ratés, on també hi havia les peixateries. Malgrat tot, el mercat es va continuar celebrant també a la plaça tots els dimecres i dissabtes fins l'any 1973, any en què es va traslladar a una finca adquirida per l'Ajuntament d'Igualada al pla de la Masuca, on hi havia una nau industrial. Reconstruït l'edifici, el Mercat cobert va entrar en funcionament el dia 22 de març de l'any 1975, tot i que no es va inaugurar oficialment fins el 2 d'abril de 1977.

L'edifici del Mercat Municipal disposa d'un espai de 10.876 metres quadrats distribuïts en quatre plantes. A la planta baixa hi ha les parades de venda, tan exteriors com interiors, mentre que a les superiors hi ha dues places d'aparcament. La resta d'espai comprèn les cambres frigorífiques, els serveis, el moll de càrrega i descàrrega i els magatzems. A més, cada dimecres i dissabte se celebra el mercat ambulant a la plaça de la Masuca.

D'ençà de la seva inauguració s'han anat fent millores en les instal·lacions. Les reformes més destacades es van dur a terme l'any 2003 amb l'objectiu de potenciar-ne l'atractiu, amb l'execució del projecte de millora de l'accessibilitat i d'arranjament de la façana, les millores de la il·luminació i l'establiment d'un sistema de climatització.

plaques solars mercatAvui dia el mercat també compta amb una instal·lació de plaques solars que permet la generació d'energia elèctrica a partir de mitjans respectuosos amb el medi ambient. D'aquesta manera, el Mercat Municipal de la Masuca s'ha convertit en un espai modern i atractiu i en un focus d'atracció comercial de primer ordre per a la ciutat d'Igualada i per a la comarca. 

L'equipament comercial compta amb diferents serveis:

L'any 1997 s'hi va construir la Ludoteca del Mercat. Es tracta d'un servei molt necessari per als usuaris de l'equipament, a més, les educadores que hi treballen programen una sèrie d'activitats anuals que tenen molt d'èxit entre els nens i nenes.

ludoteca

La darrera iniciativa conjunta entre l'Ajuntament d'Igualada i l'Associació de botiguers del Mercat, amb suport de la Diputació de Barcelona, ha estat la construcció de l'Aula de Cuina del Mercat. Es tracta d'un espai d'uns 25 m2 de superfície on es celebren tallers formatius i divulgatius en matèria gastronòmica. 

Aula de Cuina Mercat 2  • Compartir