‘Qui ets?’, de Màrius Serra, teatre, música i vida a l’Ateneu
El proper diumenge 9 de febrer, a les 7 de la tarda, arriba al Teatre Municipal l’Ateneu Qui ets? L’espectacle es basa en l’obra narrativa ‘Quiet’, de Marius Serra, publicada per primer cop el 2008. Aquesta adaptació teatral, escrita pel mateix autor, està dirigida per Joan Arqué i interpretada per Òscar Muñoz, Roger Julià i la igualadina Judit Farrés, que es posen a la pell de Marius Serra o de qualsevol pare o mare amb un fill amb paràlisi cerebral. L’espectacle és una producció de Velvet Events i Hause &Richman. Al final de la funció hi haurà un col·loqui amb la companyia.
Qui ets? no és un drama, sinó un espectacle ple de llum, música en directe i veritats. El Llullu, nascut amb paràlisi cerebral, ha d’anar amb cadira de rodes i mai no podrà caminar. En un càmping de l’Empordà on passen uns dies en família, el seu pare es queda embadalit veient com corre el cosí del Llullu i té un somni: algun dia veurà córrer el fill. Acompanyat de la mare i la germana, passejaran el Llullu per tot el món, d’Itàlia a Hawaii, atraient les mirades de persones molt diferents. Fins que un dia, el somni es farà realitat.
Marius Serra explica que va publicar ‘Quiet’ quan en Llullu tenia 8 anys: “El 14 de juny de 2009 en vam fer una lectura pública il·lustrada amb música en el marc del concert benèfic Mou-te pels Quiets. Aquell mateix vespre alguns dels actors amics que hi van participar ja em van parlar de la força dramàtica de les escenes que llegien. El concert va omplir la sala gran de l’Auditori i va acabar amb una versió de L’home estàtic interpretada a cappella per Pau Riba i Sergi López, amb el Llullu dalt de l’escenari.
Poques setmanes després, el 24 de juliol, el Llullu ens va deixar. Després del dol, vaig continuar fent lectures de fragments de Quiet en llocs molt diversos i davant de públics molt diferents. De primer, només llegia, però de mica en mica vaig començar a explicar els episodis més significatius del llibre, cada cop més dramatitzats, i al final vaig pensar que n’havia de fer una versió teatral que visibilitzés aquests éssers sovint invisibles, els quiets, que et permeten descobrir qui ets”.
Ara l’obra s’ha convertit en un espectacle teatral i musical que s’ha pogut veure, entre altres, al Teatre Lliure i el Teatre Almeria de Barcelona. El director i els intèrprets l’han convertit en un delicat exercici d’empatia. L’ha dirigit en Joan Arqué que ens parla del teatre i de l’obra com a eina i com a vehicle de transmissió: “Emocional, sexual, emotiva o reflexiva. O tot això junt amb la voluntat de voler compartir aquest homenatge a la vida, amb tots vosaltres. Des de la cadira, la nostra i la vostra. La cadira com a objecte i com a subjecte, des de la seva com a protagonista i des de la vostra com a espectants. Narrant i revivint un viatge que dins seu porta amagat el tresor. I el trobem sense necessitat d’arribar al final, ni descobrir cap illa on amagar-lo. El viatge que ens proposa en Màrius, és el tresor... i des d’una cadira el reviurem de nou. Jo em sento afortunat de ser-hi. I...ara...tan sols cal afegir... Gràcies Màrius. Per aquest viatge...tan sols...ja em val la pena”.
L’equip
Màrius Serra (Barcelona, 1963) és l’autor de la dramatúrgia que sorgeix del seu llibre més personal, ‘Quiet’. Aquest escriptor, filòleg i traductor és conegut per les seves creacions, que giren al voltant de la literatura, la comunicació i el joc. Ha obtingut premis literaris com amb premis com el Ciutat de Barcelona, Serra d’Or, Lletra d’Or, Ramon Llull o Sant Jordi i un gran reconeixement mediàtic per les seves col·laboracions a La Vanguardia i Catalunya Ràdio i també per la creació de jocs com Verbàlia o l’Enigmàrius.
El director, dramaturg i actor Joan Arqué (Badalona, 1974) s’ha format a Madrid, a l’Institut del Teatre de Barcelona, a més de l’Escola de circ de 9 barris. Ha dirigit diversos espectacles pel Festival GREC, el Teatre Lliure, el Circ d’hivern, el Teatre de l’Aurora, la Sala Beckett i la Fira Mediterrània, entre altres. Ha col·laborat amb moltes companyies i festivals circenses, de pallassos i de cabaret. Com a intèrpret ho ha fet en projectes de Monti&Cia, La Perla 29, De Mortimers & Pau Riba... Darrerament ha dirigit ‘L’amic retrobat’, de Fred Uhlman, una producció del Teatre de l’Aurora estrenada al Teatre Nacional de Catalunya.
L’actor Òscar Muñoz (Barcelona 1977) és llicenciat en Art Dramàtic per l’Institut del Teatre de Barcelona i s’ha format a Anglaterra i Itàlia. Ha col·laborat en projectes teatrals de Jordi Bertran, Jordi Casanovas, Roberto Romei, Ferran Utzet, Àngel Llàcer i Manu Guix, Oriol Broggi, Pep Tosar i Mercè Vila Godoy. A televisió ha format part del repartiment de diverses sèries de TV3, a més de pel·lícules de cinema i TV. Darrerament l’hem pogut veure a l’espectacle teatral ‘Quincas’.
L’actor i compositor musical Roger Julià (Barcelona 1978) s’ha format a l’Institut del Teatre i ha desenvolupat la seva carrera en el terreny de la interpretació, la direcció escènica, la música i la creació d’espais sonors. Ha treballat amb Comediants, Albert Espinosa, Roser Novell, Ariel García Valdés, Gemma Beltran amb qui fundà Dei Furbi. També és membre fundador de la companyia Rhum&cia i ha participat en algun dels espectacles del Teatre de l’Aurora.
L’actriu igualadina i música Judit Farrés és llicenciada per l’Institut del Teatre a més d’haver-se format al conservatori Liceu i haver fet cursos de dansa contemporània. Ha estat dirigida entre altres per Joan Ollé, Ramon Simó, Magda Puyo, Marta Marco, Albert Pla, Àlex Rigola, Àngel Llatzer, Josep Maria Mestres, Pep Anton Muñoz i Lluís Graells entre altres. Destaca també com a creadora de composicions musicals i d’espais sonors d’una bona colla d’espectacles i algunes pel·lícules. A televisió ha participat a les sèries de TV3 El cor de la ciutat i Estació d’enllaç. El mes de març estrenarà l’espectacle ‘La nostra parcel·la’, de Lara Díez, al Teatre Lliure, al costat de l’actriu badalonina, Marta Marco.
Les entrades es poden comprar al Punt de difusió cultural i turística d’Igualada (Sala Municipal d'Exposicions c. Garcia Fossas, 2 -pl. de la Creu) de dimarts a divendres, de 18.30 a 20.30 h. El dissabte, d'11 a 14 i de 18 a 21, i el diumenge, d'11 a 14 h i des d’1 hora abans de la funció a la taquilla del Passatge Vives. Les entrades tenen un preu de 18 € i 15 €, amb descomptes per a diversos col·lectius. Els joves de fins a 25 anys podran comprar les entrades a 5 euros, acreditant la seva edat amb el DNI, en una proposta que s’emmarca en la campanya Fins als 25 a cinc. També es poden adquirir en línia a www.teatremunicipalateneu.cat, sense comissions.