Sou a: Promoció Cultural i Relacions Institucionals / Notícies / ‘Y me morí’, de ‘Duo Fàcil’, amb Marc Tarrida, al Teatre Municipal l’Ateneu

‘Y me morí’, de ‘Duo Fàcil’, amb Marc Tarrida, al Teatre Municipal l’Ateneu

L’Auditori Virtual continua la seva activitat. La propera representació en viu serà el divendres 12 de juny, a les 8 del vespre
08-06-2020

L’Auditori Virtual del Teatre Municipal l’Ateneu continua la seva activitat emmarcada en el Pla de suport específic al sector cultural del Departament de Promoció Cultural de l’Ajuntament d’Igualada. La propera representació en viu serà el divendres 12 de juny, a les 8 del vespre, al Teatre Municipal l’Ateneu. L’espectacle ‘Y me morí’ és una obra en clau d’humor inspirada en la música i els contes mexicans sobre la celebració de la mort, amb l’actor igualadí Marc Tarrida. La funció tindrà un preu de 5 euros. Les entrades s’han de comprar en línia al web del teatre: www.teatremunicipalateneu.cat. A causa de l’episodi de COVID19 hi haurà un aforament reduït i els espectadors hauran de seguir un protocol de seguretat a l’entrada i la sortida del teatre.

L’espectacle es podrà veure el diumenge 14 de juny, a les 6 de la tarda,  pels espais virtuals instagramtv@culturaigualada, facebook, al lloc web teatremunicipal.cat i al Canal Taronja Anoia.

Y me morí

Tres morts misteriosos i avorrits de l’eternitat decideixen muntar un cabaret per parlar de la vida i la mort: de com la vida els va mortificar i com la mort els ha portat la bona vida.

Duo Fàcil i Líquido Teatro és una companyia nascuda a l’Institut del Teatre l’any 2014, formada per l’actor igualadí Marc Tarrida, juntament amb els també actors Francesc Marginet i Abel Reyes. Els dirigeix Juanjo Cuesta-Dueñas. A les espatlles ja porten dos espectacles, el segon Bollywood, Bombay, Barcelona el van representar a Igualada el passat mes de febrer, al Teatre de l’Aurora.

A Y me morí parteixen de contes i cançons mexicanes per construir aquest divertit espectacle que parla de la mort des del punt de vista de la cultura mexicana on la mort va més enllà. El resultat és un espectacle brillant que ens mostra la fragilitat de la vida i ens apropa a uns dels aspectes més destacats de la cultura mexicana: la seva visió vital de la mort. Un espectacle extremadament lúdic que, mitjançant els jocs escenogràfics i els canvis escènics, congrega dos mons ben diferents. D’una banda la lleugeresa d’un tosc cabaret província en el qual domina l’humor i la cançó i de l’altra,  la reflexió transcendent dels tres morts que acudeixen a la vetllada a explicar la recta de final de les seves pròpies vides.

L’espectacle girarà vers una realitat més delicada, fràgil i poètica que és passeja per un ambient polsegós, barreja de ‘corridos’ ‘rancheras’, taüts, tequila i cantines atrotinades. Tot plegat per pensar sobre la fragilitat de l’ésser humà, de les seves habilitats per a la superació i l’eficàcia del bon humor per suportar-ho tot. Un moment delicat però potser necessari per veure diferents maneres d’entendre la mort i el seu dol.

Duo Fàcil

Dúo Fàcil, integrada per en Francesc Marginet Sensada, Abel Reyes Alabart i Marc Tarrida Aribau nasqué l’any 2014 dins les classes de l’Institut del Teatre de Terrassa, concretament el dia abans de Sant Jordi. Durant els dos primers anys de vida no eren més que un grup d’amics que es feien dir “Dúo Fàcil” entre els passadissos de l’Institut, però de mica en mica van començar a fer actuacions per als companys de promoció, petites bromes, petits gags, petites cançons versionades... A finals del segon any van acabar fent un concert amb el músic Josep Maria Duran per a tota la seva promoció i l’any següent un concert per a tots els alumnes de l’institut amb músics i coristes. Tot això ho van fer sense saber música.

Per altra banda van iniciar un projecte teatral anomenat “En alta mar” que els va acabar de consolidar com a companyia, demostrant que  s’entenien bé, tant en les estones lliures com en les estones de treball. Finalment, veient la seva bona entesa, el professor de l’Institut del Teatre, Juanjo Cuesta-Dueñas, va ser qui va fer-ne una companyia professional i amb projecció de futur. Amb ell, l’any 2017, van crear el primer espectacle professional estrenat a L’Escenari Joan Brossa, “Y me morí, cabaret mexicano tragicómico para tres difuntos”. Un espectacle basat en la mitologia de la mort i tota la seva filosofia des del punt de vista de la cultura mexicana, una reflexió a un tema tabú dins de la nostra societat i també una mostra de la fragilitat de l’ésser humà dins d’un món rural.

A dia de d’avui encara el fan rodar per Catalunya (de fet ha estat de les últimes obres representades al teatre La Vilella) i per la província de Burgos. Un any més tard, el 2018 i amb ganes de seguir creixent amb el mateix equip, van decidir endinsar-se en el món de l’Índia i el drama migratori que existeix actualment.  Van apropar-se a la seva i a la nostra realitat, que el públic pogués reflexionar i se sentís interpel·lat, no tant en la situació dels personatges, sinó en el tracte que rebien. Mostraven com el somni migratori que els hi venem no correspon a la realitat quan desperten.

Van tractar tots aquests temes però sense perdre la riquesa cultural i cinematogràfica que ens regala un món com Bollywood, d’aquí neix el segon espectacle també estrenat, durant dues temporades seguides, a L’Escenari Joan Brossa “Bollywood, Bombay, Barcelona” amb la dramatúrgia del prestigiat Marc Rosich.

Actualment amb la pandèmia estan aturats a nivell de “bolos” però el seu cap continua pensant i ja tenen ganes de començar a treballar amb el què serà el tercer projecte.

Metodologia de treball

Entenen el teatre com un joc, “play”, i en un joc tu et pots inventar el què vulguis perquè sigui més divertit. Ells volen trencar les barreres de les eines teatrals, no classificar el teatre amb les seves variants i que només puguis treballar amb una d'elles, sinó ser capaços d'ajuntar els màxims recursos teatrals ja siguin textuals, físics o musicals per tal de poder enriquir la posada en escena. Creuen en totes les disciplines teatrals i és el seu objectiu poder-les investigar en un futur.

Volen ensenyar dalt de l'escena veus, situacions, històries i moments amb els quals convivim però que se'ns fan invisibles en el dia a dia. Poder ser capaços de viatjar d'un país a un altre per mostrar un trosset de la seva cultura i poder-ho entrellaçar i/o confrontar amb la realitat de la nostra societat.

Fitxa artística

Direcció: Juanjo Cuesta-Dueñas
Intèrprets: Francesc Marginet Sensada, Abel Reyes Alabart i Marc Tarrida Aribau
Guió i dramatúrgia: Creació col·lectiva de Juanjo Cuesta-Dueñas, Francesc Marginet Sensada, Abel Reyes Alabart i Marc Tarrida Aribau
Escenografia: Jairo Fuentes i Violeta OllauriVestuari: Fran de Benito i Mariona Signes
Coproducció: Líquido Teatro i Produïda en col·laboració amb “Fundación Caja de Burgos”
Fotografia: Joan Parera
Disseny gràfic: Igotz Ziarreta
Agraïments: Genís Torrellas, Oriol Escalé, Xavier Oró i MEXCAT

  • Compartir