Sou a: Promoció Cultural i Relacions Institucionals / Notícies / Actes centrals de commemoració del Tricentenari

Actes centrals de commemoració del Tricentenari

Al llarg de l’any, el consistori i l’Institut Municipal de Cultura (IMC) impulsen més d’una trentena d’activitats, com ara conferències, xerrades, projeccions, interpretacions musicals i un llarg etcètera, per a rememorar el que va succeir el 1714 i com era la vida dels catalans ara fa tres segles.
03-09-2014

Igualada celebrarà entre el 6 i el 13 de setembre els actes institucionals centrals del Tricentenari de l’Onze de Setembre. Josep Miserachs, tinent d’alcalde de Promoció Cultural, afirma que “l’Ajuntament i la ciutat s’han implicat molt activament aquest 2014 en uns actes de memòria del tot imprescindibles, que serveixen per recordar una data que va marcar un abans i un després en la història de Catalunya i que ens ha d’empènyer a recuperar aviat les llibertats perdudes pel nostre país”. Al llarg de l’any, el consistori i l’Institut Municipal de Cultura (IMC) impulsen més d’una trentena d’activitats, com ara conferències, xerrades, projeccions, interpretacions musicals i un llarg etcètera, per a rememorar el que va succeir el 1714 i com era la vida dels catalans ara fa tres segles.

Els actes institucionals s’iniciaran dissabte, dia 6, a les 19:30h, quan el conseller de la Presidència i portaveu del Govern de la Generalitat de Catalunya, Francesc Homs, pronunciarà al Teatre Municipal l’Ateneu la conferència 300 Onzes de Setembre, en un acte amb entrada lliure. En acabar la ponència, cap a les 20:45h, arrencarà una desfilada encapçalada pels Voladors Trabucaires d’Igualada, portant el penó de la ciutat. Se sortirà del mateix teatre, passant per la Rambla, el carrer Custiol, la plaça del Pilar i el carrer del Born, i finalitzant a la plaça de l’Ajuntament.

Un cop a la plaça, a les 21h, es durà a terme la lectura del discurs institucional per part de l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, i la hissada de la Bandera de Catalunya. Per a cloure els actes institucionals, el cor de noies Exaudio, amb direcció de Júlia Sesé, interpretarà en directe Cançó guerrera, Testament d’Amèlia, La dama de Mallorca i l’Himne Nacional de Catalunya Els Segadors.

Estrena de L’Endemà, d’Isona Passola · També aquest cap de setmana, l’IMC, en col·laboració amb el Circuit Urgellenc, ofereixen la possibilitat de veure el film L’endemà, d’Isona Passola, una producció de Massa d’Or Produccions i Televisió de Catalunya, que ha estat possible gràcies a les contribucions de més de vuit mil petits mecenes a través de Verkami. El documental ofereix respostes a la pregunta de “què passaria si Catalunya fos independent?” donant veu a sociòlegs, economistes i representants socials de diferents àmbits. L’endemà s’estrena el 5 de setembre i només un dia més tard arribarà a la capital de l’Anoia. Es podrà veure a l’Ateneu dissabte, 6 de setembre a les 22h, i diumenge, 7 de setembre a les 19h. Les entrades tindran un preu de 6 euros.

El Museu de la Pell recupera Els jocs del 1714 · El diumenge, 7 de setembre, a les 12h, el Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia proposa, en el marc també del programa Cultura en Família, participar en els Jocs del 1714, la memòria lúdica del Tricentenari. L’activitat serà gratuïta.

A les poblacions catalanes del segle XVIII, en plena guerra, el joc va ser una manera d’esbargir-se. En aquesta matinal es podrà jugar a jocs de tauler com l’alquerc i els molins de nou, que a Catalunya es troben grafiats a les lloses de pedra d’alguns paviments, sobretot al voltant d’edificis religiosos i en llocs de reunió, que bé s’assemblen als jocs de dames o de fitxes en línia actuals. També es podran practicar jocs de llançament i d’assalt, molt usuals al llarg de la història ja que la demostració de l’habilitat de la punteria també forma part del repertori lúdic de les persones. En aquest cas el joc simula la defensa de Barcelona contra les tropes ocupants i relaciona aquest fet històric amb el joc dels ganxets, un dels jocs tradicionals de llançament més popular. Altres repertoris lúdics els conformen els jocs de camp: fa tres-cents anys, el joc de l’argolla era un dels més practicats. Calia fer passar una bola de fusta per una argolla clavada a terra amb l’ajuda d’unes pales. Se sap que al segle XVIII els triquets o cases de joc més coneguts i especialitzats en l’argolla a Barcelona eren al carrer dels Corders de Viola.

Al mateix escenari, al voltant de les 12h es durà a terme la presentació i narració del conte En talla-colls, el sastre i el 1714, editat i realitzat per les igualadines Anna Garcia i Elisabet Serra. Aquest conte farà reviure com es va encendre el primer foc de la Guerra de Successió a la Barcelona de 1714 i explica com ho va viure el sastre Pep Filaprim segons li va confessar al temut pirata Talla-Colls.

Catalunya, Europa 1714, el record musical del segle XVIII · La Coral Càrmina i l’Orquestra Barroca Catalana enceten la nova programació del Teatre Municipal l’Ateneu contribuint també a la commemoració del Tricentenari. El dimecres, 10 de setembre, a les 21h, les dues formacions, amb direcció de l’igualadí Daniel Mestre, presentaran Catalunya, Europa 1714. La interpretació proposa un programa que recorrerà diversos escenaris europeus, reflectint la música que s’hi produïa. Alguna de les obres té una estreta vinculació amb la Guerra de Successió i el Tractat d’Utrecht, decisiu per a Catalunya. Els primers acords del concert seran d’un dels compositors més representatius d’aquella època a Catalunya, Francesc Valls (1671-1714), amb el seu Magníficat a vuit veus i un fragment significatiu de la Missa Scala Aretina. Un dels compositors que l’Arxiduc Carles va dur a Barcelona va ser Antonio Caldara (1670-1736), que hi va estrenar la seva òpera I piú bell nome amb motiu de les noces del monarca. De l’escola italiana d’aquesta època, s’ha seleccionat un fragment del corprenedor Miserere que Francesco Scarlatti (1666-1741) va escriure el març de 1714, el magnífic Crucifixus a vuit veus d’Antonio Lotti (1667-1740) i el brillantíssim Domine ad adjutorium me per a dos cors i dues orquestres d’Antonio Vivaldi. De França hi haurà André Campra (1660-1744), del qual es cantarà un fragment de Messe des morts. Finalment, oferiran la simfonia i cor inicials d‘una impressionant cantata de Johann Sebastian Bach (1665-1750) composta el 1714 a Weimar: Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen, BWV 12, que va reutilitzar després per al Crucifixus de la gran Missa en Si Menor, i dues obres que van ser escrites en ocasió del Tractat d’Utrecht, el Jubilate de Händel (1685-1759). del qual oferiran O go your way into his gates, i dos cors d’una obra inèdita, l’Oda per a la Pau d’Utrecht, de l’anglès William Croft (1678-1727), Tuning for Peace i The soul of music is the soul of Peace.

Les entrades es poden comprar a partir del dia 3 de setembre al Punt d’Informació Cultural i Turística (c/ Garcia Fossas, 2) i des de dues hores abans del concert a la taquilla del teatre. Hi ha entrades de 18 i 15 euros amb descomptes per a diversos col·lectius. A Internet es podran comprar a www.ticketea.com.

Conferències, sardanes i recreacions històriques · Dijous, Onze de Setembre, l’Agrupació Sardanista d’Igualada organitzarà la tradicional Ballada de Sardanes a la Rambla Sant Isidre. Serà a les 12h del migdia. A més, el dissabte, dia 13, arribarà un altre dels plats forts del Tricentenari a Igualada, amb Pedrenyal, una recreació històrica que convertirà el nucli antic de la ciutat en un campament militar del 1714 amb regiments militars de l’època, desfilades, escenificacions, mostres i tallers per conèixer els protagonistes de la Guerra de Successió. Els actes, però, continuaran fins l’octubre, destacant, encara al setembre, el cicle de tres conferències De la desfeta de 1714 als orígens de catalanisme polític, amb la col·laboració del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI).

  • Compartir