Sou a: Promoció Cultural i Relacions Institucionals / Notícies / Balanç del 2014 a la Biblioteca Central

Balanç del 2014 a la Biblioteca Central

A banda equipament celebra aquest 2015 l’Any de les Biblioteques amb l’organització de diversos actes.
25-02-2015

Un any més, la Biblioteca Central d’Igualada ha tornat a la mitjana dels 700 usuaris diaris. Les estadístiques d’ús del 2014 reflecteixen l’entrada de 698 usuaris cada dia, una xifra lleugerament superior a la del 2013. També han augmentat el nombre d’usuaris inscrits, constatant que 23.182 persones tenen el carnet d’usuari, que és totalment gratuït i que els dóna accés a tots els serveis d’aquest equipament.

La tendència a l’alça també es percep en els usuaris de les noves tecnologies: gairebé 20.000 persones van utilitzar el servei de wi-fi i 20.000 més Internet i +, els ordinadors d’ús públic amb eines d’ofimàtica.

Al llarg del 2014, es van prestar 110.436 documents, el gruix dels quals van ser llibres (63.120) i DVD (20.220). Aquesta és una xifra de préstecs molt similar a la de l’any anterior, destacant com els usuaris que més han pujat les persones grans i les entitats de la ciutat, com escoles i altres equipaments. Pel que fa als documents que els usuaris s’emporten cap a casa destaca l’augment de les novel·les en préstec, així com de la narrativa juvenil. Concretament, el 2014 es van deixar 15.869 novel·les, respecte les 14.933 que van sortir en préstec l’any anterior. Per mesos, el juliol va ser el que va enregistrar tots els rècords, amb 1.670 novel·les deixades. El préstec de novel·les juvenils també va viure un sensible augment: 2.300 obres prestades el 2014 respecte les 1.839 del 2013.

En altres suports, com els audiovisuals, les xifres es mantenen similars a les d’anys anteriors. En general, aquestes xifres de préstec són el reflex d’una tendència social que ja fa temps que es percep en els entorns bibliotecaris: les noves formes de lectura en altres suports i formats com l’electrònic, així com la tendència cada vegada més gran a les descàrregues de música i pel·lícules, fan disminuir el préstec dels documents en suports més tradicionals com el CD. Aquest 2015 s’espera fer un salt en aquest sentit amb l’entrada en funcionament del préstec i descàrrega gratuïta de llibres electrònics amb el carnet d’usuari de les biblioteques de la Xarxa.

Actualment, la Biblioteca, que forma part de l’Institut Municipal de Cultura (IMC), compta amb una col·lecció de 135.777 documents, un fons que ha pujat un 2% respecte el 2013. D’aquests, hi ha 105.000 llibres; 6.800 CD i 6.600 DVD. Aquesta col·lecció creix cada mes amb la incorporació de nous títols i de les principals novetats en tots els àmbits.

2015, l’Any de les Biblioteques · La Generalitat de Catalunya ha declarat l’any 2015 com l’Any de les Biblioteques, coincidint amb el primer centenari de la creació de la Xarxa de Biblioteques Populars de la Mancomunitat de Catalunya. Per aquest motiu, la Biblioteca Central d’Igualada, i l’Institut Municipal de Cultura participaran d’aquesta celebració organitzant diversos actes. Del 10 d’abril al 30 de maig es podrà veure al vestíbul de l’equipament l’exposició Biblioteques d’Igualada. Una mirada a les biblioteques públiques igualadines al llarg de la seva història fins a l’actualitat.

Del 9 al 21 d’abril els infants entre 5 i 10 anys que ho desitgin podran participar del concurs Dibuixa la teva biblioteca. Els dibuixos s’exposaran a la sala infantil de la Biblioteca i el dia de Sant Jordi es donarà el premi a la il·lustració escollida com a guanyadora. Les bases es poden consultar a www.bibliotecaigualada.cat.

Finalment, La signatura 400 és el títol del breu monòleg que manté una bibliotecària amb algú que s’ha quedat tota la nit tancat a la biblioteca. Basat en la novel·la de Sophie Divry. Interpretat per Lluïsa Mallol i Joan Gibert, es podrà veure divendres, 15 de maig, a les 20h, a la sala de lectura.

A més, durant els mesos d’abril i maig es podran presenciar a la biblioteca i als busos urbans, rètols que tindran com a objectiu promoure la lectura i donar a conèixer la Biblioteca Central d’Igualada.

  • Compartir