Sou a: Promoció Cultural i Relacions Institucionals / Notícies / Cessió de peces de la col·lecció Gavarró

Cessió de peces de la col·lecció Gavarró

Els objectes permetran oferir un discurs més complet i ajudaran a aprofundir en el coneixement de l’aprofitament de l’aigua.
25-02-2015

L’exposició permanent dedicada a L’Aigua del Museu de la Pell d’Igualada tindrà a partir d’ara cinc noves incorporacions que permetran oferir un discurs més complet i ajudaran a aprofundir en el coneixement de l’aprofitament de l’aigua a través d’objectes molt rellevants.

Les peces són una cessió de la col·lecció privada d’un dels qui va ser promotor d’aquest museu, Ròmul Gavarró, que al llarg de la seva vida va reunir un gran nombre de peces relacionades amb el món de l’aigua. La cessió es va fer oficial aquest dilluns, 23 de febrer, amb la signatura del conveni entre la seva filla i actual propietària de la col·lecció, Anna Gavarró, i l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, i va comptar també amb la presència del tinent d’alcalde de Promoció Cultural, Josep Miserachs, i del director del museu, Albert Tulleuda.

Les cinc peces que es podran veure a l’exposició permanent són un rodet de molí fariner del Molí de Dalt de Les Figueres situat a la Pobla de Claramunt, una peça realitzada en fusta de gran valor històric, una màquina de rentar del segle XIX de la marca Morisons, una peça que es troba en una magnífic estat de conservació i que ha estat exposada en diversos museus nacionals, una sínia de fusta procedent de la zona coneguda com l’Hort de Sant Joan d’Igualada que permetrà un salt qualitatiu i escenogràfic a la sala, una pala Kaplan trobada a La Pobla de Claramunt que ja havia format part de l’exposició permanent del museu amb anterioritat i, finalment, una Turbina Pelton, de gran valor interpretatiu i divulgatiu.

El museu completa la museografia referent a l’aigua amb la màquina de vapor procedent de la fàbrica Aprestos y Acabados, S.A. coneguda com “El Cilindro” d’Igualada que va ser donada al Museu de la Pell l’any 1962. Fabricada a Leeds l’any 1862 per la companyia Manning Wardle & Co., és una màquina de tipus horitzontal i funciona a través d’un sistema Compound amb dos cilindres. Aquesta màquina estava situada a la Sala del Vapor del museu i poques vegades el públic podia veure-la durant la visita, ja que aquesta zona no estava inclosa dins de l’exposició permanent. Ara, amb el trasllat de la Casa de la Festa a aquesta sala, “El Cilindro” ha estat integrat a l’exposició permanent.

El Museu de la Pell d’Igualada s’estructura en diversos espais expositius que articulen un discurs museogràfic que aprofundeix en diverses activitats productives relacionades amb la producció adobera. La sala L’Aigua va ser inaugurada el 6 de juliol de 1991 i té com a objectiu donar una visió global de les característiques d’aquest element, de la cultura relacionada i dels usos domèstics i industrials que n’ha fet la humanitat.

El disseny museogràfic d’aquesta sala va ser innovador per la seva estructura i disseny i perquè és capaç de difondre de manera didàctica i lúdica els seus continguts. Tant és així que l’any 1992 va rebre  el primer premi FAD d'interiorisme, competint amb més de dos-cents projectes.

La col·lecció que la forma té la base en objectes donats principalment pel Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, del qual el Museu d’Igualada n’és museu secció, i per les donacions i cessions de Ròmul Gavarró. La donació d’objectes del fons Gavarró a Igualada va permetre que Igualada tingués un del museus sobre la temàtica de l’aigua més innovadors del moment. Més de vint anys després, la col·lecció no ha perdut potència i és molt ben valorada per part dels visitants del Museu.

  • Compartir
Pertany a: