Sou a: Promoció Cultural i Relacions Institucionals / Notícies / Los Titiriteros de Binéfar porten el seu 'Dragoncio'

Los Titiriteros de Binéfar porten el seu 'Dragoncio'

Los Titiriteros de Binéfar presenten el seu espectacle parlant amb el català de la Franja. Fan un teatre d’arrel amb tres característiques: teatre de titelles amb diverses tècniques, teatre d’actors i música en viu. Un teatre que sempre és per a tots els públics.
20-10-2014

L’Institut Municipal de Cultura (IMC) i La Xarxa d’Igualada oferiran l’espectacle Dragoncio, amb el suport de Platea, el proper diumenge 26 d’octubre, a ¼ d’1 del migdia al Teatre Municipal l’Ateneu. Los Titiriteros de Binéfar presenten el seu espectacle parlant amb el català de la Franja. Fan un teatre d’arrel amb tres característiques: teatre de titelles amb diverses tècniques, teatre d’actors i música en viu. Un teatre que sempre és per a tots els públics: per als nens, tractats com a persones sensibles i intel·ligents, i per als adults que encara han deixat un racó per a la tendresa i el joc festiu del teatre. La companyia aragonesa ha visitat més de quaranta països.

Les entrades són a 6 €. Els socis de La Xarxa tenen un preu especial de 5 €. Seran a la venda el dissabte 25 d’octubre de 7 a 8 del vespre i el diumenge una hora abans de la funció. El programa Platea de l’Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la  Música (INAEM) del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte permetrà veure dos espectacles més, ja per a públic adult, Madre Coraje del grup Atalaya de Sevilla i Odeim de la companyia Cienfuegos danza de València.

Los Titiriteros de Binéfar · La companyia la van fundar Pilar Amorós i Paco Aparicio a Binéfar l’any 1975. Des d’aleshores han editat set discos, tres llibres i han fet més de trenta espectacles que han visitat països d’arreu del món: Andorra, Portugal, França, Itàlia, Hongria, Alemanya, República Txeca, Finlàndia, Suïssa, Luxemburg, Bèlgica, Marroc, Japó, Palestina, Colòmbia, Equador, Índia, Mèxic, Taiwan, Brasil, Puerto Rico, Costa Rica, Canadà, Grècia, Xipre, Xina, Polònia, Lituània, Califòrnia, Atlanta, Washington, New York, New Orleans, Connecticut, Vermont i Hollywood a EUA. Han estat per gairebé tota Espanya i per tots els racons d'Aragó.

L’any 2009 van obtenir el Premi Nacional de Teatre per a la Infància i la Joventut, un guardó que el Ministeri de Cultura atorgava per primera vegada. El jurat els el concedí pel seu compromís amb el teatre popular i el teatre per a la infància, la seva capacitat creativa en el teatre de titelles en relació a altres disciplines, i la seva aportació innovadora en algun dels espectacles.

Els han atorgat premis en el Certamen Villa de Madrid 1991, en el Festival de la Vall d'Albaida (València) 1994, en el Festival Internacional de Pècs (Hongria) 1995, Premi del Públic en la Primera Mostra de Teatre Aragonès a Alcanyís (Terol) 1999, i el Primer Premi al millor espectacle en el Festival Internacional de Marionetes de Praga (República Txeca) 1999. L'any 2000 reben el premi Oasi (Saragossa) al millor espectacle d'animació, i el Premi Especial, de la Fira de Teatre de Tàrrega 2005 els va atorgar el premi San Miguel, millor espectacle de sala, i la nominació als premis Max, 2006 com a  Premi Nacional de Teatre per a la Infància i la Joventut. Al maig de 2011 els concedeixen el Drac d'Or de les Autonomies en la 22a Fira de Teatre de Titelles de Lleida. Enguany han rebut el premi al millor espectacle de titelles a la Fira  Internacional de Teatre per a nens i nenes FETEN 2014, a Gijón.

Los titiriteros de Binéfar entenen el seu ofici d’una manera molt humil. Això es deu, potser, a la naturalesa de la seva tasca que és molt artesana i van lleugers d’equipatge. Els titelles els confeccionen i els manipulen ells mateixos, i els decorats caben a la furgoneta; no necessiten gaire tramoia per plantar-se ni a cap plaça ni a cap teatre. Avui, la companyia són mitja dotzena de persones i se n’afegeixen d’altres per a espectacles més grans.

Dragoncio · Los Titiriteros de Binéfar han actuat en escenaris des del Guggenheim de Nova York fins a les faveles de Sao Paulo. L’espectacle que ens presenten, Dragoncio, és una versió lúdica, festiva i esbojarrada de la llegenda de la princesa i el drac que compta amb un disseny de titelles i escenografia inspirats en Gaudí i música tradicional interpretada en directe.

La història de la Princesa i el Drac, amb cavaller inclòs, els acompanya des de l’any 1988 en què realitzen ja una primera posada en escena. La versió que presenten ara, gaudeix de bons ingredients. La gràcia i la frescor dels simples i sempre efectius titelles de porra. La força de la música tradicional excel·lentment interpretada en viu amb singulars i emblemàtics instruments, un luxe cada vegada més rar d’escoltar i de veure. Una interpretació lúdica, festiva i absurda realitzada per tres experimentats titellaires (dos actors i un músic). Com si d’un romanç de cec es tractés, fan una versió de titelles de la llegenda de la Princesa i el Drac, però la posen ‘de potes enlaire’. Agafen prestades algunes situacions d’altres contes. Hi ha una invasió de rates com en el Flautista d’Hamelí, i la cova necessita, per a obrir-se, escoltar les mateixes paraules que deia l’Alí Babà, ‘Obre’t Sèsam’ i la Princesa li diu al príncep: Quins ulls més grossos que tens! Com li diria la Caputxeta al llop. El final no te’l podem dir, és un secret, però potser tu hi prendràs part.

A Dragoncio Los titiriteros despleguen el seu arsenal de mitjans: una acció actoral de tipus joglaresc que sempre busca l’esperit ambulant dels titellaires de carrer, amb un contacte directe amb el públic, la música en directe a la qual donen molta importància, l’ús de diverses tècniques de titelles especialment el de guant i el de garrot i un constant sortir i entrar que els fa passar de titellaires a còmics. Amb Dragoncio descobrirem que la imaginació i el joc són una eina poderosa per transformar allò que no ens agrada, sempre amb l’humor i el saber fer d’una companyia entranyable.

(*notícia via La Xarxa d'Igualada)

  • Compartir