Sou a: Promoció Cultural i Relacions Institucionals / Notícies / Cultura en Família proposa 'Musiquetes de Paper'

Cultura en Família proposa 'Musiquetes de Paper'

L'espectacle neix de la confluència de diferents artistes interessats per una mateixa temàtica i un mateix període històric: la infància a Catalunya a finals de segle XIX.
27-01-2015

L’Institut Municipal de Cultura (IMC) i el grup La Xarxa d’Igualada han programat l’espectacle Musiquetes de paper  per al proper diumenge dia 1 de febrer, a les 12:15h, al Teatre Municipal l’Ateneu. La producció és de Joan Alfred i Fem Sonar les Musiquetes. Les cançons, escrites per als infants de principis del segle XX, prenen vida de la mà de petits titelles de paper. Un molí, un bosc ple d’animals, una rata que sempre s’escapa amb la boca plena, i un avi que no se’n perd ni una. Tots ballen al ritme de les musiquetes per fer les delícies de petits i grans. L’acte, que s'emmarca en la programació de Cultura en Família, compta amb el suport del Programa.cat del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Oficina de Difusió Artística de la Diputació de Barcelona. El projecte va guanyar la tercera edició de la Beca Innovació en Cultura Popular, convocada per la Fundació Jaume Casademont de Girona i la Fundació Fira Mediterrània de Manresa. Les entrades són a 6 €, i a 5 € per als socis de La Xarxa, i es poden comprar el dissabte, vigília de la funció, de 7 a 8 del vespre, al vestíbul de l’Ateneu, i diumenge, des d’una hora abans de l’inici.

Música i teatrins · Musiquetes de paper és un espectacle multidisciplinari que sorgeix de la confluència de diferents artistes interessats per una mateixa temàtica i un mateix període històric: la infància a Catalunya a finals de segle XIX i començaments del XX. És en aquest període on trobem els més importants moviments de renovació pedagògica. La presa de consciència de les necessitats de l’infant fa que es comenci a generar una gran quantitat de productes culturals destinats als més menuts. A més, un interès creixent pel llegat popular i les nombroses tasques de recol·lecció folklòrica, inspiren als millors escriptors, músics, dibuixants i editors, la creació d’una gran quantitat de llibres, cançons, joguines i material didàctic. Musiquetes de paper és un concert il·lustrat amb teatrins de paper que vol recuperar aquest llegat lúdic, evitant que caigui en l’oblit, i adequar-lo als interessos dels infants d’avui dia, avesats a les actuals formes d’entreteniment i a les noves tecnologies. Al mateix temps també vol retre homenatge al vessant multidisciplinari i transversal dels creadors d’aquella època.

Joan Alfred i Fem Sonar les Musiquetes · El grup Fem Sonar les Musiquetes pretén acostar els més petits al món de la música a partir del descobriment i el treball de les cançons catalanes que, al llarg dels anys, han fet cantar i parar l’orella als més menuts. Això sí, vestides sempre amb les sonoritats més actuals. És una banda formada l’any 2009 amb l’objectiu de dur en directe el disc Musiquetes per a la bressola, un encàrrec de l’associació Amics de la Bressola per divulgar la tasca d’aquestes escoles que fan possible l’ensenyament en català a la Catalunya Nord. Del disc se’n van vendre 85.000 còpies i fou el segon disc català més distribuït de l’any 2008. Una altra faceta fou endegar, conjuntament amb les Cases de la Música, el projecte Radio Allioli, una cantata amb les cançons del disc. 

L’equip és format per Oriol Casas i Griera,  compositor de música electrònica  i intèrpret de bateria. Graduat a l’Aula de Música Moderna de Barcelona, ha format part de projectes com Pomada, Conxita, Mr. Sequâh i Batzak. Actualment forma part de La Carrau i de Lluís Oliva i les Arbequines. També forma part de la companyia “l’Ou Ferrat” conjuntament amb en Ramon Roma i Werens. A la banda de Fem sonar les Musiquetes hi toca la bateria i porta també les programacions electròniques. Núria Lozano és acordionista i cantant. Ha estudiat Educació musical a l’Universitat Autònoma de Barcelona i el grau superior de música a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). Ha estat membre del grup Les Violines, La Txaranga Revoltosa, Les noves dones de la bella cançó i Mr. Sequâh. Actualment és component dels grups La Carrau, Betzuca, Fem Sonar Les Musiquetes. Ha rebut el premi Joan Trayter a la millor producció pel disc Musiquetes per la Bressola (Premis Enderrock 2009). Ramon Fernandez és cantant i compositor. Ha format part de projectes com Kalaix i Rumba Medusa. Actualment lidera el projecte personal el Senyor Sequâh. És el cantant i conductor dels espectacles de Fem sonar les Musiquetes; en les cantates exerceix de locutor de Ràdio Allioli. Arnau Berenguer és guitarrista. Ha estudiat guitarra flamenca i guitarra moderna a l’Aula de Música Moderna de Barcelona. Ha format part de projectes com Andreu i els Rumberus i Rumba Medusa. Actualment forma part de La Carrau, Mr. Sequâh, Misèria & companyia i Fem Sonar Les Musiquetes.

Joan Alfred Mengual  treballa des de fa un grapat d’anys les interconnexions entre les arts visuals, les arts escèniques i la didàctica. El seu recorregut professional l’ha portat a establir-se a una parcel·la situada a terra de ningú, a un paratge fronterer on solen trobar-se el teatre, la plàstica i la docència. Des de la taula de dibuix, des del taller escenogràfic, des de la pissarra de l’institut de secundària o des de l’escenari teatral, Joan Alfred s’esforça per trobar el llenguatge que permet que conversin el dibuix, la construcció, la docència i la narració. Des del seu teatrí dóna vida a tots els personatges per arrodonir un espectacle sobre les joguines, el teatre i les cançons dels infants de fa 100 anys.

 

 

 

 

  • Compartir