El 1714 i Foto Colectania al Museu de la Pell
El proper dijous, 2 d’octubre, el Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia convida a assistir a una doble inauguració. A les 19h es presenta la instal·lació Què ens queda de 1714? i a les 19:30h s’inaugura l’exposició Cara a cara. El retrat a la col·lecció Foto Colectania.
Què ens queda de 1714? · A les 19h, al vestíbul del Museu, es presenta la instal·lació Què ens queda de 1714?, un projecte de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona que vol oferir una visió transversal dels fons dels museus a partir d’elements patrimonials originals del segle XVIII que s’hi conserven o que estan relacionats, de manera directa o indirecta, amb els fets de la Guerra de Successió. Es tracta d’elements patrimonials que conviden a reflexionar entorn dels canvis esdevinguts a la societat catalana en les dècades posteriors a la victòria borbònica.
El Museu de la Pell d’Igualada participa en aquest projecte amb la instal·lació d’una figura policromada d’àngel del retaule de la Basílica de Santa Maria d’Igualada, una de les talles originals conservades del retaule barroc que, encarregat el 1707, va ser finalment iniciat el 1718 després de la Guerra de Successió i enllestit el 1747. La instal·lació es podrà visitar al museu fins al 5 de novembre. En paral·lel, s’ha posat en marxa una pàgina web amb continguts ampliats des d’on es podrà seguir el desenvolupament del projecte www.diba.cat/web/exposicio-1714. També es convida els visitants a compartir les seves impressions a la xarxa mitjançant l’etiqueta #museuslocals1714. A més, els visitants que es facin una autofoto (selfie) davant qualsevol instal·lació del projecte i la pengin al Twitter, Facebook o Instagram, acompanyada de l’etiqueta #museuslocals1714, participaran en el sorteig de tres lots de productes de museus de la Xarxa de Museus Locals.
Cara a cara. El retrat a la col·lecció Foto Colectania · El mateix dijous 2, a les 19:30h, s’inaugura l’exposició itinerant Cara a cara. El retrat a la col·lecció Foto Colectania, una producció de l’Oficina de Difusió Artística de la Diputació de Barcelona a partir de la col·lecció de retrats de la Fundació Foto Colectania. La proposta explora el gènere del retrat des dels anys cinquanta del segle XX fins a l’actualitat. Amb paraules del seu comissari, Pepe Font de Mora, Cara a cara “mostra, a través de la fotografia, com el concepte de retrat evoluciona més enllà de la seva definició etimològica, de la mera representació, i ens recorda que aquest gènere ha estat un dels més atractius d’aquest mitjà, ja que ens remet a quelcom molt proper: nosaltres mateixos i els altres".
L’exposició està conformada per diverses fotografies d’autors consagrats i actuals, entre els quals Josep M. Casademont, Juan Manuel Castro Prieto, Francesc Català-Roca, Toni Catany, Joan Colom, Gabriel Cualladó, António Júlio Duarte, Manuel Ferrol, Albert Fortuny, Alberto García-Alix, Cristina García Rodero, Inês Gonçalves, Jorge Guerra, Fernando Lemos, Ramón Masats, Xavier Miserachs, Nicolás MullerLeopoldo Pomés, Humberto Rivas, Pablo San Juan, Rafael Sanz Lobato, Alberto Schommer, Ricard Terré, Miguel Trillo i Antoni Vidal.
També hi ha textos, un espai de documentació i un servei educatiu que oferirà activitats dinamitzades per a escolars de primària i secundària sota reserva. A més, hi ha activitats per a famílies i públic adult: Retrats de persones estimades, el 5 d’octubre a les 12h, pensada per al públic familiar; l’activitat vinculada El retrat per... Lourdes Delgado, que proposa una xerrada-demostració amb aquesta fotògrafa el 15 d’octubre a les 10:30h; i la visita per a públic a partir de 16 anys del diumenge 26 d’octubre a les 11:30h. Totes les activitats són gratuïtes i l’exhibició es podrà visitar fins al 16 de novembre. Es pot demanar més informació al telèfon 93 804 67 52.