Sou a: Promoció Cultural i Relacions Institucionals / Notícies / El mite del Comte Arnau, al Teatre Municipal l’Ateneu

El mite del Comte Arnau, al Teatre Municipal l’Ateneu

L’adaptació produïda pel Teatre de l’Aurora és el proper muntatge ofert en la programació de l’Auditori Virtual
16-06-2020

Joan Arqué dirigeix El Comte Arnau, del Teatre de l’Aurora, que és la propera representació en viu de l’Auditori Virtual. La funció serà el divendres 19 de juny, a les 8 del vespre, al Teatre Municipal l’Ateneu. El Comte Arnau és una adaptació al teatre del conegut mite català per a tota la família. La funció tindrà un preu de 5 euros. Les entrades s’han de comprar en línia al web del teatre: www.teatremunicipalateneu.cat.  A causa de les circumstàncies provocades per l’episodi de COVID19 hi haurà un aforament reduït i els espectadors hauran de seguir un protocol de seguretat a l’entrada i la sortida del teatre.

L’Auditori Virtual del Teatre Municipal l’Ateneu és una iniciativa emmarcada en el Pla de suport específic al sector cultural del Departament de Promoció Cultural de l’Ajuntament d’Igualada. En el marc d’aquesta programació, l’espectacle es podrà veure el diumenge 21 de juny, a les 6 de la tarda,  pels espais virtuals instagramtv@culturaigualada, facebook, al lloc web teatremunicipal.cat i al Canal Taronja Anoia.

 

El Comte Arnau

Tres trobadors de llegendes, que recorren el país descobrint antigues històries, viatgen al Ripollès per portar-nos la llegenda del Comte Arnau. Parla aquesta història d’un tal Arnau, un cavaller de fosca armadura que, des de fa molts segles, cavalca a lloms d’un cavall en flames per la vall del riu Merdàs. Una història feta cançó, o una cançó feta història, que tothom ha sentit, però que molt pocs coneixen. De la mà dels trobadors, descobrirem com el Comte Arnau va iniciar el seu viatge cap a l’eternitat i coneixerem a Adelais, el seu gran amor, i a Hug i Ponç, dos éssers màgics dotats de misteriosos poders. El Comte Arnau és una fascinant història plena d’aventures, amor i tradició. Un espectacle per a tots els públics sobre la llegenda més apassionant de la cultura catalana, amb música en viu i una gran força visual, que captiva grans i petits.

Els autors han volgut fer aquesta adaptació, entre moltes altres raons, perquè tot i estar considerat el mite català més important, que ha aconseguit perviure al llarg dels segles, probablement és el més desconegut. Se’n coneix el nom però, en general, no es coneix la llegenda; entre d’altres causes perquè hi ha moltes llegendes del Comte Arnau i perquè n’existeixen moltes versions, històries i anècdotes. I, sobretot, perquè els infants (i els que ja no ho són tant) també desconeixen aquesta fascinant història farcida d’aventures. A través del teatre, els han volgut donar l’oportunitat d’apropar-s’hi. I fer-ho a través del llenguatge del teatre com a art que transmet emocions en viu i que té la capacitat de generar un gran impacte en l’espectador. I també perquè el teatre beu justament de la font de la tradició oral, d’explicar històries que s’han anat transmetent generació rere generació, i gràcies a això s’han creat llegendes com la del Comte Arnau, que han arribat fins els nostres dies.

El Teatre de l’Aurora: espai de creació

El Teatre de l’Aurora, gestionat per la cooperativa Unicoop Cultural, és un projecte col·lectiu sense ànim de lucre basat en la complicitat, la participació i la cooperació. Ofereix una programació estable d’arts escèniques des de 1996 amb la voluntat que el teatre, i la cultura en general, siguin accessibles per a tothom a través d’una oferta de qualitat. El Teatre de l’Aurora és membre de l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA) i de la Red de Teatros Alternativos.

A més de l’exhibició d’arts escèniques, aquest espai independent de cultura es dedica també a la producció d’espectacles principalment dirigits a tots els públics. El nostre compromís és contribuir a la millora del sector professional que es dedica al teatre familiar en el panorama català. Des de l’any 1999, el Teatre de l’Aurora ha participat en 20 produccions amb companyies professionals catalanes dedicades als espectacles familiars (Farrés brothers i cia, Marcel  Gros, Teatre Nu, Cia. La Mandarina, La companyia del príncep Totilau, etc) amb els quals han coproduït muntatges com OVNI, Minuts, Avi Ramon, Contecolors, La maleta de l’Agustí o El país del pa amb tomàquet, per citar- ne alguns.

Amb l’experiència d’aquests anys, han fet un pas endavant passant de la coproducció a la producció pròpia però mantenint l’aposta pels espectacles per a tots els públics. A més, han incorporat Joan Arqué com a director artístic dels seus projectes. Arqué va dirigir la coproducció (El Baró dels Arbres, 2013, Taaroa Teatre i Bufa&Sons) imprimint un segell artístic personal molt proper a la manera d’entendre el teatre per a tots els públics del Teatre de l’Aurora. Un teatre sense enganys, on tot el què passa es veu en viu damunt l’escenari, on res no és gratuït, carregat de simbolisme, pensat realment per a espectadors de totes les edats i, sobretot, amb un respecte molt elevat pel treball actoral en totes les seves dimensions i disciplines.

Amb tots aquests ingredients van crear El Comte Arnau: una adaptació al teatre del conegut mite català, dirigida a tots els públics i amb una posada en escena que compta amb tres excel·lents intèrprets damunt l’escenari que dominen moltes disciplines artístiques (Ireneu Tranis, Roger Julià i Pep Pascual) i amb la participació del dramaturg Salvador S. Sánchez. L’espectacle es va estrenar a la Fira Mediterrània 2015.

Amb L’amic retrobat de Fred Uhlman, la tercera producció pròpia, el Teatre de l’Aurora ha fet un pas important ja que entra, també, en el món del teatre per a adults. L’espectacle es va veure a Igualada abans d’estrenar-se i fer temporada al Teatre Nacional de Catalunya. En l’actualitat col·laboren amb el col·lectiu Cultura i conflicte en l’espectacle documental Encara hi ha algú al bosc sobre el conflicte dels Balcans, vint-i-cinc anys després.

Fitxa artística

Direcció: Joan Arqué. Dramatúrgia: Salvador S. Sánchez. Intèrprets: Ireneu Tranis, Roger Julià i Pep Pascual. Disseny i construcció escenografia: Adrià Pinar. Construcció titelles i màscares: ZiPit Company. Disseny i confecció vestuari: Rosa Lugo. Il·luminació: Xavier Amat. Tècnics so i llum: Xavier Amat i Rafel Roca. Assessorament moviment: Fàtima Campos. Assessorament manipulació: Andreu Martínez. Direcció de producció: Òscar Balcells. Producció executiva: Montse Valentí. Distribució: Xavier Gonzàlez (Escenapart Management). Premsa: Toni Cortès. Fotografies: Joan Guasch. Imatge gràfica: Jaume Enrich. Amb la col·laboració de: Nau Ivanow. Amb el suport de: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

  • Compartir