Sou a: Promoció Cultural i Relacions Institucionals / Notícies / En marxa els treballs pels horts urbans d'ús social al Rec

En marxa els treballs pels horts urbans d'ús social al Rec

La darrera setmana d’agost van arrencar els primers treballs per adequar els terrenys del marge esquerre del riu Anoia, a la façana Sud del barri Rec, que han d’acollir properament la primera zona d’horts urbans de titularitat municipal.
03-09-2014

La darrera setmana d’agost van arrencar els primers treballs per adequar els terrenys del marge esquerre del riu Anoia, a la façana Sud del barri Rec, que han d’acollir properament la primera zona d’horts urbans de titularitat municipal. Aquest dimecres n’han presentat conjuntament els detalls els tinents d’alcalde d’Entorn i d’Acció Social, Josep Miserachs i Joan Torras.

L’any 2005,  l’Ajuntament d’Igualada va completar la urbanització del  carrer del Rec, una operació que va millorar notablement la mobilitat interior de la ciutat i va facilitar l’enllaç amb els municipis veïns. Aquesta acció, però, va implicar l’ocupació de part de terrenys dedicats fins aleshores a l’agricultura i, per tant, l’abandonament dels petits camps de conreu que sempre havien existit a tocar del riu Anoia.

L’Ajuntament, amb l’objectiu de millorar les condicions ambientals i paisatgístiques d’aquesta àrea, es va plantejar ara fa dos anys recuperar els usos tradicionals de l’espai mitjançant la implantació de nous horts. A més, la seva creació es contempla també en el Pacte Social per Igualada 2012-2014, com una mesura en l’àmbit de suport a les persones que, segons explica Miserachs, “permetrà també incorporar productes frescos al Banc de Queviures i facilitar alhora la participació i l’activitat de diferents col·lectius i entitats que demanaven una alternativa com aquesta, com són les escoles, les entitats socials, la gent gran o les persones desocupades, entre altres”.

La parcel·la on s’actua per a implantar els horts compta amb una superfície aproximada de 2.637 m2 i s’adequa igualment part del solar de l’antiga adoberia de Cal Badia, situat a 90 metres de distància, per ubicar-hi mòduls prefabricats amb vestidors, serveis i magatzem d’eines. Es projecta l’adequació de trenta-quatre parcel·les de 50 m2, on s’utilitzarà un sistema de conreu respectuós amb el medi ambient i l'entorn, amb mètodes d'agricultura ecològica, amb una producció destinada a l’autoconsum i on no s’utilitzaran adobs ni pesticides de síntesi química. S’hi accedirà per un camí paral·lel al mur d’escullera del riu Anoia.

De moment, ja s’han desbrossat i eliminat les herbes dels terrenys i, a continuació, es marcaran amb estaques de fusta les diferents parcel·les i el camí d’accés. S’arranjarà també part del solar de l’antiga adoberia, arreglant el paviment i delimitant la zona que es vol utilitzar amb una tanca. El reg dels terrenys serà mitjançant aigua freàtica que es portarà per una canalització subterrània ja existent, des de la zona del passeig de les Cabres fins a un dipòsit de regulació col·locat a la finca de l’antiga adoberia. Des d’aquest dipòsit es conduirà l’aigua fins a cada punt de consum, un per cada quatre parcel·les. El cost de totes les accions a executar és de 50.000 euros i es preveu que els horts entrin en funcionament al novembre.

Una iniciativa mediambiental de marcat caràcter social · Paral·lelament a les obres, s’està acabant de definir el mecanisme per nodrir de fruites i hortalisses el Banc de Queviures d’Igualada i la redacció de les condicions per optar a gestionar aquestes parcel·les, que s’han de fer públiques aquest mes de setembre. Segons s’ha avançat aquest dimecres, hi podran accedir, aturats i jubilats, entitats i centres educatius i, finalment, qualsevol persona resident a la ciutat major de 18 anys.

Els objectius dels horts, segons Joan Torras, passa per “desenvolupar valors ambientals, facilitar la recuperació d’espais verds amb l’horta com a protagonista, la promoció de l’alimentació saludable, la creació de xarxes de relacions socials i la pràctica de l’activitat física regular que incrementa l’autonomia personal i l’autoestima”.

Les parcel·les s’adquiriran per sorteig i els terrenys es cediran per quatre anys per un cost anual al voltant dels 50 euros. Un cop assignada la cessió, les persones o entitats beneficiàries rebran formació i, en tot cas, es comprometran seguir un model d'agricultura ecològica.

 

  • Compartir