Sou a: Promoció Cultural i Relacions Institucionals / Notícies / Exposició de pessebres al Portal del Llevador

Exposició de pessebres al Portal del Llevador

En aquesta mostra es podran contemplar pessebres tradicionals i escenogràfics, una arrelada tradició del país.
09-12-2014

La sala del Portal del Llevador d’Igualada acull, entre el 12 de desembre i l’11 de gener una exposició de pessebres impulsada per l’Institut Municipal de Cultura (IMC) i l’Ajuntament d’Igualada dins del programa d’activitats Per Nadal, a Igualada Som els Reis. L’exposició es podrà visitar al carrer Concepció número 13, de dimarts a divendres de 19 a 21h, dissabtes i diumenges de 12 a 14h i de 18 a 21h i el diumenge, 11 de gener, de 12 a 14h. Romandrà tancada els dilluns i els dies 25 i 26 de desembre i 1 de gener.

En aquesta mostra es podran veure diorames realitzats per Miquel Aloy, Enric Basas, Joan Escala, Fray Jordi, Toni Guix, Jaume Sabater, Jaume Tasias, Josep M. i Pere Valls, amb la col·laboració de Francesc Aloy. També es podrà gaudir d’un pessebre tradicional realitzat per Tomàs Berzosa, Josep Carles i Josep Miñano.

El pessebre tradicional més estès presenta una visió panoràmica d’allò que es representa amb relleus i desnivells, de manera que doni la màxima sensació de realisme. Per això, tan important com el camp sembrat, la muntanya nevada, el riu, el pont, les cases, les figures o els caminets, ho és el teló de fons que simula el cel i dóna sensació d’infinit. La il·luminació és també un element importantíssim en aquest tipus de pessebre i la manera com es presenten les escenes mostra l’enginy del pessebrista.

Les figuretes populars donen vida al paisatge: el pastor portant un be al coll per oferir-lo al nen Jesús, la dona que renta al riu, el pastor que guarda el ramat, la dona que ve de la font, el traginer, el segador, els pastors amb instruments populars com la gralla o el flabiol al costat de l’establia, el pastor de l’anunciata, el capellà amb el paraigua i una figura tardana però típica, el caganer, que cal col·locar-lo en un lloc amagat i discret.

En aquesta exposició, però, també es podrà contemplar un altre tipus de pessebre, l’escenogràfic, que presenta escenes bíbliques de tema nadalenc com si fóssim davant d’un escenari. Són els diorames. Com que cada diorama presenta una sola escena, tota l’atenció de l’espectador s’hi concentra. La profunditat, la perspectiva, la il·luminació, les figures, junt amb la quantitat de detalls realistes presentats de forma acuradíssima, en són els elements característics.

  • Compartir