Sou a: Promoció Cultural i Relacions Institucionals / Notícies / Exposició per recordar la figura de Miquel Mula "el dibuixant"

Exposició per recordar la figura de Miquel Mula "el dibuixant"

L’Ajuntament d’Igualada, per mitjà de l’Institut Municipal de Cultura (IMC), ha volgut retre homenatge a una de les figures cabdals en la història del dibuix i el disseny a la ciutat. Per això, durant el juliol, un total de tres sales acolliran l’exposició retrospectiva de Miquel Mula “el dibuixant”.
02-07-2014

L’Ajuntament d’Igualada, per mitjà de l’Institut Municipal de Cultura (IMC), ha volgut retre homenatge a una de les figures cabdals en la història del dibuix i el disseny a la ciutat. Per això, durant el juliol, un total de tres sales acolliran l’exposició retrospectiva de Miquel Mula “el dibuixant”.

 

La sala del Portal del Llevador (c/ Concepció, 13) recollirà la tasca d’il·lustracions humorístiques i acudits gràfics realitzats per encàrrec de La Veu de l’Anoia, mostrant la seva perspectiva més aguda i de sentit de l’humor. L’Empremta de Gràfiques Vilanova (c/ Santa Maria, 12) exposarà  alguns dels dissenys de cartonatge i imatges corporatives de diferents empreses locals de gran record i, finalment, La Sala Municipal d’Exposicions (c/ Garcia Fossas 2) repassarà el vessant creatiu de l’autor en el cartellisme i programes culturals. Tres espais, doncs, que posaran de relleu les diferents dimensions de qui va ser un dels dissenyadors gràfics i industrials més prolífics de la transició. Les exposicions es podran visitar entre els dies 3 i 27 de juliol. El dia de la inauguració, a les 19:30h, es durà a terme un itinerari per tots els espais, que arrencarà a les 19:30h al Portal del Llevador.

A banda, el dijous dia 10 de juliol, a les 20h, se celebrarà la taula rodona El disseny i la ciutat, on es parlarà d’aquesta disciplina com a vehicle de comunicació de la cultura i de l’empresa a Igualada. La sessió es farà a l’espai cultural del Somiatruites (c/ del Sol, 19), coordinat pel col·lectiu disseny=igualada.

Deixeble del mestre Miquel Llacuna i Alemany, va mostrar ja de ben petit unes dots innates per al dibuix. Amb els anys les va anar perfeccionant de manera artesana i autodidacta, primer treballant com a aprenent en les impremtes locals i, més tard, en empreses líders del packaging o en el seu propi estudi de disseny, des d'on oferia serveis gràfics a d’altres sectors empresarials i de l’àmbit social i cultural. Al llarg de la seva vida professional va destacar en múltiples vessants de les arts gràfiques, recollint premis i reconeixements a nivell estatal, tant en cartellisme com en disseny publicitari. Era un “tot-terreny”, com a ell li agradava anomenar-se.

Igualadí de soca-rel, personatge excèntric i peculiar, va estar molt influenciat per la música anglesa dels anys ‘60. Va ser un apassionat de la cultura i la història de la ciutat i d’arreu, un sentiment que va deixar palès en les seves obres i que, en els darrers anys de la seva vida, el va portar a participar en projectes de recerca històrica.

La voluntat és fer que l’exposició sigui alhora un homenatge als qui van ser els pioners del disseny a Igualada, posant èmfasi en l'ofici artesà dels anomenats “dibuixants” i donant a conèixer el treball d’en Miquel i els seus contemporanis Rosich, ‘Saya’, Balcells, Marcial i Cuadras, entre altres. Ells van ser la base de la que avui és una professió abastament representada a la ciutat, amb un nivell més que remarcable.

També s’entén aquesta tasca com un homenatge a la ciutat. L’art i el disseny publicitari no deixen de ser una expressió estètica de la societat, una narració iconogràfica de la cultura, de la vida quotidiana en el fluir dels dies, per acabar esdevenint patrimoni col·lectiu. Alhora, és una exposició que convida el visitant a recórrer els carrers del centre històric per a completar-la. Els mateixos carrers que tantes vegades “el dibuixant” recorria buscant fonts d’inspiració en la seva arquitectura, en els seus detalls, en les seves escenes i en la seva gent.

La família d’en Miquel Mula i més concretament els seus fills, amb una passió desbordant per la figura del pare, conjuntament amb l’Ajuntament d’Igualada, han volgut recordar que a través de l’art, la indústria i el disseny s’han construït també les vides dels igualadins i les igualadines i que una mirada al passat, sense nostàlgia, convida a l’optimisme.

  • Compartir
Pertany a: