Sou a: Promoció Cultural i Relacions Institucionals / Notícies / Igualada homenatja el vincle entre el decorador Josep Vilanova i el pintor cubista Palau Ferré

Igualada homenatja el vincle entre el decorador Josep Vilanova i el pintor cubista Palau Ferré

• Entre el 3 i el 14 de febrer, una mostra a la Sala Municipal d’Exposicions d’Igualada recull l'amistat entre l’interiorista igualadí Josep Vilanova i el pintor cubista Palau Ferré • L’exposició, comissariada per l’historiador Francesc Marco-Palau, forma part dels actes commemoratius del centenari de Palau Ferré que aquest 2021 es duen a terme arreu de Catalunya
27-01-2021

Igualada se suma als actes commemoratius de l’Any Palau Ferré 2021 que tenen lloc arreu de Catalunya resseguint els vincles que l’artista va tenir amb la capital de l’Anoia. Així, del 3 al 14 de febrer, es podrà visitar a la Sala Municipal d’Exposicions la mostra “Josep Vilanova i Palau Ferré. Entre la decoració i l’art”, en la qual s’explica que, a través de l’amistat del pintor cubista Maties Palau Ferré amb el decorador igualadí Josep Vilanova, són diverses les famílies igualadines que a la dècada dels anys seixanta i setanta van decorar les seves cases amb quadres de l’artista. 

L’exposició

A l’exposició comissariada per l’historiador Francesc Marco-Palau, besnebot de l’artista, hi destaquen fotografies i retalls de diari de l’època, així com una reproducció a gran escala de Paisatge d’Igualada, un oli singular que l’artista va pintar al voltant del 1965 per decorar el saló de banquets de l’Hotel Amèrica i en què es representen diversos dels indrets més característics de la ciutat. La mostra compta amb el suport de l’Arxiu Comarcal de l’Anoia i del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada. També s’ha editat un llibret amb els diversos continguts que s’hi poden trobar.

El centenari de Palau Ferré

Si pocs dies enrere la Generalitat de Catalunya va incloure el centenari del pintor Palau Ferré entre les commemoracions oficials d’aquest 2021, ja són diverses les actuacions que estan tenint lloc arreu del país per rememorar la trajectòria d’un artista lluminós que destacava especialment per la vivesa dels seus colors.

Editorial Base acaba de reeditar El pintor que cremava els seus quadres, un assaig biogràfic al voltant de l’artista, i aquesta mateixa setmana s’ha inaugurat al Museu de Cervera una altra mostra temàtica dedicada al pintor. Així mateix, són diversos els museus que aquests mesos han començat a exposar obres de Palau Ferré, com el Museu d’Història de Girona, el Museu Comarcal de la Conca de Barberà, el Museu d’Art Contemporani de Vilafamés, el Museu de Reus o el Museu de la Vida Rural.

Maties Palau Ferré

Pintor, escultor i ceramista, Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000) és un dels artistes més singulars de l’art català del segle XX.

Format a l’Escola Superior de Belles Arts Sant Jordi de Barcelona, Palau Ferré va estar molt influït pel cubisme picassià, per la Barcelona dels Salons d’Octubre i pels anys viscuts a París, a la dècada dels cinquanta i dels seixanta. També va exposar als Estats Units. 

Vinculat als valors de la pau, la llibertat i la solidaritat, va col·laborar amb diverses ONG i va donar suport a projectes socials i culturals. Conegut com “el pintor que cremava els seus quadres”, el 2021 se’n commemora el centenari del seu naixement.

Josep Vilanova

Decorador, interiorista i dissenyador, Josep Vilanova (Igualada, 1923-2016) va estar vinculat al grup Arts, sorgit a partir del Saló d’Artistes Igualadins dels anys cinquanta, i va endinsar-se en el món del disseny, especialitzant-se en aparadorisme i interiorisme.

D’aquesta manera, al llarg de la seva trajectòria com a professional del disseny, són nombroses les cases particulars i els establiments comercials d’Igualada que han dut el seu segell, a més del Saló de plens de l’Ajuntament d’Igualada, el teatre del Cercle Mercantil o la façana de Cal Roure. L’any 2016 els Premis Ciutat d’Igualada van reconèixer pòstumament la seva contribució a la cultura igualadina.

  • Compartir
Pertany a: