L'Ateneu estrena 'De pas' de La Industrial Teatrera
El proper dissabte, 4 d’octubre, a les 21h, el Teatre Municipal l’Ateneu d’Igualada presentarà De pas, un espectacle sobre el cicle de la vida en clau de clown, a càrrec de la companyia catalana i madrilenya La Industrial Teatrera. Aquesta proposta de circ i pallassos va rebre els Premis de Circ de Catalunya Zirkòlika 2012 a la millor direcció i a la millor posada en escena. Les entrades, a partir de 12 euros, es poden comprar al Punt de Difusió Cultural i Turística (c/ Garcia Fossas, 2) de dimarts a divendres de 19 a 21h i dissabtes i diumenges d'11 a 14 i de 18 a 21h, festius laborables tancat. També es poden comprar al mateix teatre abans de l’inici de la funció i a www.ticketea.com.
La Industrial teatrera · La Industrial Teatrera és una companyia de teatre i circ, de carrer i de sala, especialitzada en clown. Surt de la trobada, l’any 2002, entre el badaloní Jaume Navarro i la madrilenya Mamen Olías, dos artistes amb una intensa trajectòria professional en diferents companyies i projectes de teatre i circ. Junts creen espectacles com De Paso, Vermell, Somnisd’Aigua, En color?, Motards, Il Mondo o Ooolee!. Amb ells, busquen comunicar-se amb el públic a través del riure, el somriure i les emocions, i per aconseguir-ho, utilitzen la tècnica interpretativa, tècniques de circ i de teatre de carrer, i s’especialitzen sobretot en el clown. Amb Vermell han obtingut el premi al Millor espectacle de la fira Umore Azoka de Leioa (2009); amb En color el premi al millor espectacle familiar dels Premis Guineueta dels Amics del Teatre Zorrilla de Badalona (2006) i amb Ooolee! el Premi del públic al millor espectacle al Festival de Jerez de la Frontera (2003).
De pas, la vida en clau de pallasso · Comença la rifa de la vida. Neixes i et trobes amb tot un món per descobrir, un món per córrer i girar. Passa el temps, passen els anys. I de cop ja no tens temps per jugar. I bufa el vent, el vent de la casualitat, que et fa pessigolles, que t’empeny, que et duu d’aquí cap allà. I potser, amb sort, aquest vent et faci ballar, et faci sentir pessigolles a l’estómac. I el món continua girant, encara que de vegades l’intentem aturar. Un espectacle sobre el cicle de la vida en clau de clown, sense text, en un espai circular com el món. Com la vida.
Com afirma Jordi Jané “De pas és un molt aconseguit espectacle de pallasso contemporani que contempla la vida, la mort i el tornar a començar com si tot plegat passés tot passant. Naixement, infància, adolescència, amor, sexe, maduresa, senectut, mort, un son no tan etern i tornem-hi que no ha estat res. El tema és d’aquells en què els tòpics i els infantilismes t’amenacen a cada passa, però la companyia els supera sobradament amb una bona dramatúrgia, un plantejament sintètic de les situacions i una actuació mesurada, transparent i de gran empatia amb el públic”. Carlos Gil, del diari Gara recordava les seves impressions després de l’estrena a la Fira del Teatre al Carrer de Tàrrega: “dos espectres simpàtics, juganers, caòtics, propers que ens mostren un cicle de vida de dos éssers entranyables. El joc escènic, la participació directa del públic, el ball amb els espectadors, l’esperança, present en unes il·lusions simples, atrapades en la mirada ingènua d’uns éssers que vénen i van del més enllà al més ençà, en un bon espectacle dirigit per Jordi Purtí.
El programa Platea al Teatre Municipal l’Ateneu · L’espectacle De pas forma part de Platea, el programa estatal que, a través l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM), pretén reactivar la circulació d’espectacles d’arts escèniques en espais de les entitats locals. El circuit, que compta amb una dotació per a la primera edició de 6 milions d’euros, que beneficiarà a mínim 200 companyies i promourà al voltant de 1200 actuacions, entre els mesos de març i desembre de 2014, en uns 150 teatres municipals.
Cal recordar que, pel que fa a la programació del Teatre Municipal l’Ateneu, també dins del programa Platea, El espejo negro d’Andalusia proposa una agosarada versió de La venganza de Don Mendo (18 d’octubre a les 21h), un espectacle de titelles per a adults; los titiriteros de Binèfar, guanyadors del Premi de Teatre per a la Infància i la Joventut, presenten la seva particular versió de la princesa i el drac, Dragoncio (26 d’octubre a les 12:15h); el grup Atalaya de Sevilla presenta Madre coraje de Bertolt Brecht (8 de novembre a les 21h), que ha obtingut els premis al millor espectacle, a la millor direcció, a la millor actriu i al millor vestuari dels Premis del Teatre Andalús 2014 i, finalment, de València arribarà Odeim (15 de novembre a les 21h), de Cienfuegos Danza.