Sou a: Promoció Cultural i Relacions Institucionals / Notícies / Obertura de la recuperada Plaça del Mestre Just

Obertura de la recuperada Plaça del Mestre Just

L’Ajuntament ha volgut dignificar l’espai que porta el nom d’un dels principals emblemes musicals de la ciutat.
10-12-2014

El proper diumenge, 14 de desembre, a les 12h, s’obrirà a la ciutat la remodelada Plaça del Mestre Just, un cop enllestits els treballs per a dignificar l’espai i millorar l’accessibilitat i el trànsit dels vianants.

L’acte, que serà presidit per l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, comptarà amb l’actuació de la coral Schola Cantorum d’Igualada, dirigida per Josep Miquel Mindan, i amb un acte de descobriment d’una nova placa en record de la seva figura.

L’arranjament d’aquest espai, incloent l’ampliació de voreres i la millora del mobiliari urbà, la il·luminació i l’enjardinament, obeeix a la voluntat del consistori de dignificar una plaça dedicada a una figura cabdal per la ciutat. S’emmarca també en el conjunt de millores dutes a terme a les voreres del tram central de l’Avinguda Barcelona, el carrer Rubió, el carrer Òdena en la seva part Nord i el carrer Tarragona.

Una figura clau en la història musical d’Igualada · Juan Just i Bertran, músic, compositor i pedagog, va néixer a Sant Cugat Sesgarrigues (Alt Penedès) el 1897 i va morir a Igualada el 1960. Escolà de Montserrat de ben petit, va tocar el violí, el piano i l’orgue.

Més endavant va destacar especialment per les harmonitzacions de diverses cançons populars catalanes i és autor, entre altres, de La riada, La diligència, La caravana, El flabiol, l’Himne de l’excursionista o El somni de la Ventafocs. Va col·laborar en l’edició del Cançoner Popular de Catalunya, va fundar l’Schola Cantorum i la Banda Municipal d’Igualada, va dirigir el Conservatori de l’Ateneu Igualadí i el seu Orfeó, a banda d’altres formacions musicals.

Per als igualadins, però, la figura del Mestre Just és especialment emotiva perquè seu és l’Himne del Patge Faruk, amb lletra de Lluís Valls. Durant la Guerra Civil, a més, va participar activament en la conservació de l’orgue de la Basílica de Santa Maria. El 1958 l’Ajuntament li va concedir la placa al mèrit artístic i el 1960 el títol de fill adoptiu d’Igualada. L’Escola Municipal de Música i el Conservatori de Grau Mitjà porten avui el nom de Joan Just i Bertran.

  • Compartir