Sou a: Promoció Cultural i Relacions Institucionals / Notícies / Reobertura de la porta lateral de Santa Maria

Reobertura de la porta lateral de Santa Maria

Aquest accés va ser tapiat després de la Guerra Civil, un temps en què el temple va ser utilitzat com a mercat i com a garatge.
22-01-2015

El proper dilluns, 26 de gener, comencen les obres de reobertura del portal lateral de la Basílica de Santa Maria d'Igualada, uns treballs que duraran al voltant de tres mesos. Aquest dimecres, 21 de gener, han presentat els detalls del projecte el president de la Diputació, Salvador Esteve, l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, el rector de Santa Maria, mossèn Josep Massana, l'arquitecte responsable, Jaume Riba, i representants del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació (SPAL). Aquest accés va ser tapiat després de la Guerra Civil, un temps en què el temple va ser utilitzat com a mercat i com a garatge.

L'acte, celebrat a la rectoria, ha començat amb la intervenció del cap de l' SPAL, Joan Closa, que ha fet un repàs històric del portal lateral de la Basílica de Santa Maria de la capital de l'Anoia. També ha comptat amb la intervenció del rector Mossèn Massana, que ha definit com un motiu de gran satisfacció poder dur a terme aquest projecte de reobertura. La presentació del treball ha acabat amb una visita a la zona on es realitzaran les obres a partir d'aquest dilluns.

Bé Cultural d'Interès Nacional · Aquest treball té l'objectiu. Es preveu reobrir el portal que, des del segle XVII fins la guerra civil espanyola (1936-1939), comunicava l'interior amb el carrer de Santa Maria, en el lloc que ara ocupa la capella dedicada a Sant Ignasi i allà on hi havia hagut l'antiga entrada lateral.

Per aconseguir-ho, es preveu: traslladar el retaule; obrir un nou portal adaptat a les preexistències; reformar la capella, per transformar-la en un cancell i fer unes modificacions a l'exterior, que resoldran l'accessibilitat a la Basílica. En aquest nou accés es podrà contemplar també una miniatura en fusta del Retaule Major, recuperada en un taller de Manresa i que ha estat restaurat durant els darrers quatre anys.

La Basílica de Santa Maria d'Igualada és un edifici de notables dimensions, construït en el decurs del segle XVII, en el centre històric de la ciutat. L'església està declarada Bé Cultural d'Interès Nacional.

IMATGES DE L'ACTE A LA GALERIA FLICKR DE L'AJUNTAMENT

  • Compartir
Pertany a: