Sou a: Promoció Cultural i Relacions Institucionals / Notícies / Ruta Vendôme - Starhemberg dins dels actes del Tricentenari

Ruta Vendôme - Starhemberg dins dels actes del Tricentenari

El proper diumenge, 21 de setembre, el programa de commemoració del Tricentenari a Igualada convida a seguir la Ruta Vendôme - Starhemberg al seu pas pels Prats de Rei, acompanyats per Adrià Cases, historiador especialitzat en la Guerra de Successió.
15-09-2014

El proper diumenge, 21 de setembre, el programa de commemoració del Tricentenari a Igualada convida a seguir la Ruta Vendôme - Starhemberg al seu pas pels Prats de Rei, acompanyats per Adrià Cases, historiador especialitzat en la Guerra de Successió. Aquesta visita tindrà el seu contrapunt amb la visita a Cardona, prevista per al diumenge dia 28.

L’historiador acompanyarà els assistents en la visita a les zones on les tropes del mariscal Comte de Starhemberg, comandant de les tropes austriacistes, i les del mariscal Duc de Vendôme, comandant en cap de l’exèrcit borbònic, van entrar en batalla pel domini de Cardona, al setembre de 1711, en un dels enfrontaments més importants de la Guerra de Successió a Catalunya. Aquella primavera, les tropes austriacistes havien aconseguit reagrupar-se i recuperar part de les terres ocupades pels borbònics. Aquests volien controlar la zona de Calaf per facilitar l’assalt definitiu al castell de Cardona, principal baluard austriacista de la Catalunya Central, i avançar cap a Barcelona. A la tardor, les tropes de Vendôme bombardejaven els Prats de Rei però Starhembert en va ordenar l’ocupació. Ambdós exèrcits s’hi van enfrontar per fer-s’hi forts mentre el conflicte s’estenia cap a Cardona.

Per a conèixer a fons aquests fets i els llocs on van esdevenir, la visita proposada s’iniciarà a les 10h a l’aparcament de la Torre de la Manresana, als Prats de Rei. La ruta començarà als escenaris exteriors i seguirà amb la visita a l’interior de la Torre i una projecció de l’audiovisual sobre la batalla. Després, caldrà traslladar-se al nucli dels Prats de Rei amb els vehicles privats on, acompanyats d’un guia, es farà la visita al Museu Municipal Josep Castellà Real, on es conserven nombrosos vestigis de la Guerra de Successió. El matí de descoberta finalitzarà al voltant de les 13:30h. El diumenge dia 28 s’ha programat una altra jornada similar, aquesta vegada als escenaris de Cardona.

Aquestes propostes formen part dels actes de El Tricentenari a Igualada, impulsat per l’Ajuntament d’Igualada i l’Institut Municipal de Cultura (IMC) per commemorar els 300 anys de la caiguda de Barcelona, la derrota catalana i austriacista i el final de la Guerra de Successió. Iniciat el 7 de març, s’allargarà fins el mes d’octubre amb una trentena de propostes transversals i per arribar a tot els públics.

El conjunt d’activitats commemoratives del Tricentenari es pot consultar al web www.igualada.cat.

  • Compartir