Sou a: Promoció Cultural i Relacions Institucionals / Notícies / Visita a Cardona recordant la Guerra de Successió

Visita a Cardona recordant la Guerra de Successió

Una visita Cardona, acompanyats per Adrià Cases, historiador especialitzat en la Guerra de Successió. La visita, que serà gratuïta, dóna continuïtat a la de la setmana passada als Prats de Rei.
22-09-2014

El proper diumenge, 28 de setembre, a partir de les 10h, els actes de commemoració del Tricentenari a Igualada proposen la segona visita emmarcada en la Ruta Vendôme-Starhemberg. Concretament, suggereix una visita Cardona, acompanyats per Adrià Cases, historiador especialitzat en la Guerra de Successió. La visita, que serà gratuïta, dóna continuïtat a la de la setmana passada als Prats de Rei.

Cases acompanyarà els assistents per conèixer un dels escenaris més significatius del conflicte. El castell, darrer baluard en caure a mans de Felip V, va resistir victoriosament nombrosos atacs de les tropes borbòniques. La seva capitulació es va produir una setmana després de la de Barcelona. Hi ha tres fets de la guerra a Cardona que destaquen per la seva magnitud: el setge entre novembre i desembre de 1711, el  de l’agost de 1713 i la capitulació del castell el 18 de setembre de 1714.

El 1711, aquest baluard austriacista va resistir un terrible setge davant d’un exèrcit de 25.000 soldats borbònics comandats pel tinent general Comte de Muret, que servia a les ordres del duc de Vendôme. Va ser bombardejat durant trenta quatre dies i, finalment, el 18 de desembre, les tropes austriacistes del general Starhemberg van trencar el setge. Des de llavors, el castell va ser un punt cabdal des d’on l’exèrcit català del Marquès del Poal, s’anava desplaçant per l’interior de Catalunya. Després de resistir un fort atac l’agost de 1713, el baluard de Cardona, debilitat, va capitular un any després, el 18 de setembre de 1714.

Per conèixer a fons aquests fets i trepitjar els escenaris, diumenge vinent el punt de trobada serà a les 10h a l’aparcament del castell. La visita s’iniciarà a la Col·legiata del conjunt, per seguir a l’Espai Casamata, antic polvorí avui dedicat a presentar la història de la fortalesa i els fets de la Guerra de Successió a través de recursos basats en les noves tecnologies. El recorregut seguirà per la fortalesa i finalitzarà, cap a les 13:30h, a l’antic Camí Artiller de Calaf a Cardona.

Aquesta proposta forma part dels actes de El Tricentenari a Igualada, impulsat per l’Ajuntament d’Igualada i l’Institut Municipal de Cultura (IMC) per commemorar els 300 anys de la caiguda de Barcelona, la derrota catalana i austriacista i el final de la Guerra de Successió. Iniciat el 7 de març, s’allargarà fins el mes d’octubre amb una trentena de propostes transversals i per arribar a tot els públics.

  • Compartir