Sou a: Govern Obert i Ensenyaments Artístics / Notícies / Els consellers Bargalló i El Homrani presenten el cartell guanyador del programa Talent creatiu i empresa de l’alumne de La Gaspar Xavi Aznar

Els consellers Bargalló i El Homrani presenten el cartell guanyador del programa Talent creatiu i empresa de l’alumne de La Gaspar Xavi Aznar

El programa d’innovació va plantejar com a repte als alumnes de les escoles d’art la realització de cartells de sensibilització sobre el col·lectiu LGBTI, per encàrrec del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies
11-11-2019

Els consellers d’Educació, Josep Bargalló, i de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, van presentar dimarts 5 de novembre els cartells seleccionats d’un dels projectes del programa Talent creatiu i empresa a l’escola Llotja de Barcelona. Concretament, el projecte encarregat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per conscienciar sobre els drets del col·lectiu LGBTI.

Es van presentar al projecte més de 130 propostes de cartells provinents de 10 escoles d’arts plàstiques i disseny d’arreu de Catalunya. Els guanyadors són:

Xavier Aznar, de l’Escola d’Art i Disseny La Gaspar (Igualada), Natalia Narro, de l’Escola d’Art Illa (Sabadell) i Enric Bages, de l’Escola d’Art Arsenal (Vilafranca del Penedès.

El repte al projecte consistia en dissenyar un cartell de sensibilització envers el col·lectiu LGBTI, que posteriorment es penjaria als instituts de secundària. Per fer-ho l’alumnat ha tingut contacte directe amb les institucions i persones afectades per discriminació en la seva orientació sexual, que van expressar als alumnes la necessitat de dur a terme propostes per a treballar en els seus drets.

Alhora, el projecte mostra la dimensió de l’art i el disseny actual més enllà d’un producte exclusivament estètic, per esdevenir una eina de conscienciació i reivindicació social. Així, les escoles d’arts plàstiques i disseny treballen per traslladar a l’alumnat el compromís ètic com a futurs dissenyadors, amb exemples com els treballats en el projecte LGBTI.

Durant l’acte de presentació d’aquest matí, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha felicitat els guanyadors i ha agraït les aportacions de totes les escoles d’arts i disseny. Bargalló ha subratllat la importància d’iniciatives com aquesta i ha ressaltat que “l’escola ha de fer un pas endavant en el reconeixement de la diversitat. Els alumnes han de poder viure com són ells mateixos”.

Per la seva banda, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha destacat que “la defensa dels drets del col·lectiu LGTBI és la defensa de tots els nostres drets. Fer-ho és defensar que tothom estimi com vol en una societat diversa i de drets i llibertats”.

Programa Talent creatiu i empresa

Talent creatiu i empresa és un programa d’innovació del Departament d’Educació que posa en contacte escoles d’arts plàstiques i disseny amb empreses i institucions per tal de desenvolupar reptes reals de col·laboració.

El programa té com a finalitat, d'una banda, donar a conèixer el potencial de coneixement i la creativitat que els escoles d’Arts plàstiques i disseny poden aportar a les empreses, entitats i organismes col·laboradors. De l'altra, vol fomentar la formació i actualització dels professors d’aquestes escoles d’art, mitjançant la transferència de coneixements entre aquests i les empreses, per tal de millorar les competències dels alumnes participants. Algunes de les accions que inclou el programa són, entre d’altres, la cooperació entre centres i empreses, o la formació del professorat en matèria d’intercanvi de coneixement.

Aquest concurs s’emmarca en el desplegament de la Llei 11/2014, per a garantir els drets LGBTI i per eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia i del Pla Interdepartamental de polítiques públiques LGTBI, en l’àmbit de l’educació.L’any passat la convocatòria va aplegar 100 alumnes de 10 escoles i estava focalitzada en la defensa dels drets de les persones grans LGTBI. Els treballs guanyadors es van penjar en centres de gent gran de Catalunya: residències, centres de dia, habitatges tutelats, casals, centres cívics, etcètera, i van tenir molt bona acollida. També es va organitzar una exposició itinerant amb tots els cartells

  • Compartir