Sou a: Govern Obert i Ensenyaments Artístics / Notícies / Raquel Camacho, directora i professora de "La Gaspar" participa al Symposium Grafica a l’escola Massana

Raquel Camacho, directora i professora de "La Gaspar" participa al Symposium Grafica a l’escola Massana

El passat mes de setembre se va celebrarar en el nou edifici de l'Escola Massana el tercer Symposium Grafica.
11-12-2017

Un simpòsium organitzat per la revista científica sobre disseny gràfic “Grafica”, del Departament de Publicitat, Comunicació Audiovisual i Relacions Públiques de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, i compta amb la col·laboració del Grup de Recerca en Estratègia i Creativitat en Publicitat i Relacions Públiques de la Universitat Ramon Llull; del Grup de Recerca en Publicitat i Relacions Públiques GRP de la Universitat Autònoma de Barcelona; i del Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya. Els temes a tractar van ser al voltant del disseny gràfic, els seus àmbits i límits, la seva pedagogia i exercici, la seva influència en els públics, i qualsevol aspecte que pugui incidir en la seva activitat.

En aquest Symposium la directora de l’ escola d’art i disseny Gaspar Camps Dra. Raquel Camacho, va ser convidada com a representat de "La Gaspar", considerada com a una institució de reconegut prestigi i trajectòria per participar com a integrant de la taula rodona “Disseny gràfic i entorn acadèmic”, orientada a reflexionar sobre l'ensenyament del disseny i de les seves formes projectual amb l’objectiu d’aportar un punt de vista específic i d'aquí extreure visions complementàries.

La Raquel Camacho va realitzar una exposició sobre la singularitat de l’ensenyament disseny gràfic i les seves formes projectual dins l’àmbit dels cicles formatius d’arts plàstiques i disseny. La professora i directora de l’escola va parlar des de la perspectiva dels estudis de formació professionalitzadora, des de l’àmbit de la FP de disseny allunyant-se i diferenciar-los de la formació teòric-disciplinar dels graus universitaris en disseny. Va explicar les dues vies dels ensenyaments professionalitzadors, el primer i el què s’imparteix a la Gaspar, les Arts Plàstiques i el Disseny; i el segon, la Formació Professional i va exposar la problemàtica existent actualment a nivell formatiu ja què el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals només recull la formació que ve regulada per la FP, i en canvi la formació específica de disseny vinculada a les Arts Plàstiques i el Disseny no es recull en el mateix catàleg, malgrat ser el lloc on s’imparteix aquesta formació específica de la disciplina com indica el seu propi nom “Arts Plàstiques i Disseny”.

També va exposar el cas particular de la Gaspar, una escola on s’imparteixen CF de grau mitjà i superior, concretament de la família professional de la comunicació gràfica i audiovisual el CFGM d’APGI i CFGS de Gràfica Publicitària i de la família de la Indumentària el CFGM d’Artesania de Complements de Cuir, únic a tota Catalunya.

A més de la intervenció de la directora de la Gaspar, també van exposar a la taula rodona “Disseny gràfic i entorn acadèmic” Carme Ortiz, directora de l’Escola Superior de Disseny i d’Arts Plàstiques de Catalunya, Sheila González coordinadora del grau de disseny de la Universitat Internacional de Barcelona, Albert Montull cap d’ordenació acadèmica de l’escola Elisava i moderada pel degà del Col.legi professional de disseny gràfic de Catalunya Jesús del Hoyo.

Les intervencions dels quatre ponents va finalitzar amb una la animada participació en el debat i va servir per constatar la falta d’organització en els estudis de disseny gràfic i clarificar els nivells formatius que haurien d’existir vinculats al sector professional. Per a més informació sobre els cicles formatius oficials professionalitzadors d’Arts Plàstiques i Disseny, tant de grau mitjà d’Assistència al Producte Gràfica Imprès o Artesania de Complements de Cuir i/o de grau superior de Gràfica Publicitària que s’imparteixen a l’escola, trucar al telf. 93.805.52.62 o https://escolagasparcamps.org

  • Compartir