Sou a: Entorn Comunitari i Cooperació / Notícies / Dia Mundial de la Salut Mental a Igualada

Dia Mundial de la Salut Mental a Igualada

Prop de 1.500 persones del moviment social de persones amb problemes de salut mental i les seves famílies, juntament amb els professionals socials i sanitaris del sector, s’han reunit aquest dissabte al Parc de l’Estació Vella d’Igualada.
13-10-2014

Prop de 1.500 persones del moviment social de persones amb problemes de salut mental i les seves famílies, juntament amb els professionals socials i sanitaris del sector, s’han reunit aquest dissabte al Parc de l’Estació Vella d’Igualada, en el marc de la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental a Igualada.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha declarat que “hem  d’abordar la salut mental com a repte i no com a problema” i ha afegit que “la salut està en totes les polítiques”, posant l’exemple del dret a  una feina: “no hi ha inserció social sense inserció laboral”. El conseller s’ha compromès a millorar els serveis en salut mental i a apropar-los a cada territori, així com a fer participar el col·lectiu de salut mental en els processos de presa de decisions de l’administració i l’àmbit polític.

El president de la Federació Salut Mental Catalunya (SMC), Xavier Trabado, ha parlat en nom del col·lectiu de salut mental per reclamar “que es recuperin els nivells d’atenció en salut mental i la freqüència de les visites” i es doni resposta “al finançament del món associatiu i buscar solucions als endarreriments en els pagaments de Benestar Social, perquè sinó, no podem continuar amb la nostra feina”.  Trabado ha destacat la feina feta amb el Pla Integral de Salut Mental de la Generalitat i ha reclamat que al 2015 s’abordi de manera decidida la reconversió de la llarga estada.  El president de  la Federació SMC ha denunciat la reforma del Codi Penal que prepara el Govern central, que ha qualificat com una “aberració jurídica perquè associa erròniament trastorn mental i violència”.

L’acte ha estat organitzat per la Federació Salut Mental Catalunya (SMC) i l’Associació per la rehabilitació del malalt mental de l’Anoia (ARMPA), amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Igualada. L’alcade d’Igualada, Marc Castells, ha demanat nous serveis i millores per la ciutat i l’Anoia, i ha ofert Igualada com a  localitat que aposta que la salut mental. Per la seva banda, la presidenta de l’ARMPA, Jesica Ruiz, ha explicat que “reclamem drets i no privilegis” i ha afegit que “volem veure realitats concretes amb el Pla Integral”, alhora que ha demanat a l’Ajuntament un espai més ampli per atendre les persones i famílies amb problemes de salut mental de la comarca.

La celebració del Dia Mundial d’enguany portava per lema “Construïm una nova salut mental, ara sí”, una reivindicació que s’ha concretat en la participació de tots els assistents al mural “ARA SÍ”, on s’han penjat paraules per construir aquesta nova salut mental. L’alcalde d’Igualada i el conseller de Salut s’han sumat al final de l’acte i han penjat també la seva paraula al mural, juntament amb la directora  general de l’ICASS del Departament de Benestar Social i Família.

L’acte a Igualada ha estat conduït per l’actor Joan Valentí, conegut pel seu paper al Club Super3, i el periodista Xavi Coral ha llegit el manifest del Dia Mundial, en el qual es demana treballar intensament en el desenvolupament del Pla Integral de Salut Mental, destinar bé els recursos tècnics i econòmics necessaris, i donar suport a la tasca de les associacions. Rikki, cantant del grup Xiula, ha interpretat la cançó “I què si” composada expressament per a SMC. La celebració ha comptat també amb la col·laboració de la colla gegantera El Bisbalet, el grup de percussió BATinKAT i el còmic calafí David Vilaseca.

(*notícia via Salut Mental Catalunya)

IMATGES DE L'ACTE A LA GALERIA FLICKR DE L'AJUNTAMENT

  • Compartir