Sou a: Entorn Comunitari i Cooperació / Notícies / Igualada presenta el Pla Local de Cooperació al Desenvolupament 2019-2024

Igualada presenta el Pla Local de Cooperació al Desenvolupament 2019-2024

El document recull un seguit de compromisos per als propers quatre anys per a l’Ajuntament i per a les entitats que formen part de la Comissió Igualada Solidària
13-11-2019

L’Ajuntament d’Igualada ha presentat públicament el Pla Local de Cooperació al Desenvolupament de la ciutat d’Igualada 2019 – 2024, redactat a finals de l’any passat i principis d’aquest i aprovat pel Ple Municipal el passat 26 de març.

Els valors, presents en totes les intervencions que es descriuen en el pla, parteixen de l’Agenda 2030, en què es plantegen els objectius de desenvolupament sostenible que han definit les Nacions Unides en Assemblea General.

Aquest document, continuació del Pla 2014 – 2019, ordena i planifica la política municipal en matèria de cooperació internacional i solidaritat i defineix cinc línies estratègiques, amb objectius a assolir i un seguit d’accions a desenvolupar en cadascuna d’elles per als propers quatre anys.

La primera línia estratègica pretén promoure una societat justa, pacífica i inclusiva, garantir modalitats de consum i producció sostenibles i reduir les desigualtats globals i territorials.

La segona línia fa èmfasi en la cooperació al desenvolupament i l’acció humanitària, amb l’objectiu de disminuir les desigualtats entre persones i societats.

Comunicar i difondre a la ciutadania les accions que es desenvolupen en el marc del Pla i les accions que duen a terme les diferents entitats que integren la Comissió Igualada Solidària és la prioritat de la tercera línia estratègica.

La quarta línia remarca la necessitat de treballar de forma transversal i coordinada entre els diferents actors, públics i privats, que intervenen en la cooperació al desenvolupament.

La cinquena línia estratègica fa referència a noves formes de treball intern en el si de la Comissió Igualada Solidària.

D’aquestes línies se’n desprenen un seguit de compromisos a quatre anys vista, tant per l’Ajuntament com per les entitats que formen part de la Comissió Igualada Solidària. Aquests compromisos es materialitzaran en els Plans de Treball que s’aniran aprovant i avaluant anualment.

A més a més, hi ha un altre compromís addicional que correspon a l’Ajuntament d’Igualada, un compromís econòmic d’anar incrementant progressivament  la despesa de cooperació fins arribar l’any 2021 al 0,70 %.

Evolució d’aquest compromís :

2014 : 0,29%                                       2019 : 0,45%

2015 : 0,32%                                       2020 : 0,57%

2016 : 0,35%                                       2021 : 0,70%

2017 : 0,38%

2018 : 0,41%

El Pla s’adreça de forma prioritària a les persones i entitats que duen a terme regularment accions de cooperació i solidaritat, però és un document d’interès per a tota la ciutadania, tant a nivell individual, com d’escoles, entitats, administracions  o mitjans de comunicació. El Pla és a l’abast de tothom al web de l’Ajuntament d’Igualada o es pot sol·licitar en paper al Servei de Cooperació.

La redacció i elaboració del Pla ha estat possible gràcies al treball conjunt de les entitats que conformen la Comissió Igualada Solidària, altres entitats i ONG’s i els grups municipals i serveis tècnics de l’Ajuntament d’Igualada, amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Igualada compta amb una llarga tradició ciutadana que es mobilitza i participa per millorar la convivència dins la ciutat i fer una societat més justa i igualitària, compromesa amb els drets humans, la pau, la cooperació i la solidaritat. Així ho mostra el gran nombre d’entitats de les que la ciutat gaudeix, destacant sobretot les que pertanyen a la Comissió Igualada Solidària.

La missió de la política de cooperació d’Igualada és promoure i impulsar accions de cooperació directa i indirecta i de sensibilització ciutadana, amb una voluntat transformadora i qualitat democràtica, treballant per millorar les societats i erradicar la violència i la pobresa. Tant reforçant la capacitat i autonomia dels països empobrits com incidint en la ciutadania d’Igualada en un canvi de valors i aptituds que afavoreixin un canvi social apostant per l’educació com a eina transformadora.

  • Compartir