Sou a: Inici / Noticies / Balanç dels sis primers mesos del projecte Retailink

Balanç dels sis primers mesos del projecte Retailink

El grup local de suport d'Igualada ja treballa per a consensuar el calendari d'activitats de la ciutat, mentre s'incorporen quatre nous municipis a la xarxa del projecte.
28-01-2016

Sis mesos després de la seva arrencada, la xarxa RetaiLink es troba a la recta final de la fase d'implementació. Aquest projecte europeu, liderat per l'Ajuntament d'Igualada, posa en comú els reptes i les experiències de diferents ciutats mitjanes d'Europa pel que fa a la dinamització del seu comerç. A partir de l'intercanvi d'informació i el treball conjunt, les ciutats desenvolupen estratègies innovadores que permetin estimular el sector del comerç, per tal que sigui un tractor de desenvolupament econòmic.

El projecte treballa simultàniament a dos nivells: internacional i local. A nivell internacional, durant aquest mig any s'ha ampliat la xarxa de municipis fins a arribar als deu membres. Al cercle inicial s'hi han incorporat les ciutats de Romans (França), Hoogeveen (Holanda), Liberec (República Txeca) i Pécs (Hongria). Els nous fitxatges sumaran esforços al costat d'Igualada, Basingstoke (Regne Unit), Hengelo (Holanda), Fermo (Itàlia), Sibenik (Croàcia) i Bistrita (Romania). Totes tenen en comú que es tracta de ciutats mitjanes, que no són capitals de província i que volen renovar el seu model comercial. Durant els darrers mesos l'equip d'Igualada ha visitat tots els socis per a copsar de primera mà els punts en comú. S'han detectat reptes que es produeixen a totes les ciutats, com per exemple els locals buits, el relleu generacional o bé la competència amb les grans superfícies comercials.

S'obre el diàleg entre els diferents agents del comerç · A nivell local, s'han posat en marxa els grups de suport a cada ciutat. Aquests grups de suport integren diversos agents vinculats al comerç, que intercanvien idees al voltant de tres grans blocs: consumidors, oferta comercial i model de ciutat. A Igualada s'hi han implicat unes quaranta persones de diferents sectors, com Igualada Comerç, outlets i botigues de fàbrica, l'associació Nou Centre o Fira d'Igualada, entre molts d'altres.

La tinent d'alcalde de Dinamització Econòmica Àngels Chacón ha expressat el seu agraïment per “la proactivitat i l'actitud receptiva de totes les entitats”. “Veiem que el diàleg entre actors és molt positiu”, ha afegit. Un dels primers resultats tangibles d'aquest treball comú és que s'ha iniciat la creació conjunta i consensuada entre els diferents agents del calendari d'activitats i
esdeveniments que es faran el 2016 a Igualada.

Properes passes del projecte · A mitjans de febrer se celebrarà una trobada transnacional a la ciutat de Basingstoke, Regne Unit, amb totes les ciutats de la xarxa, on es posara en comú la feina feta fins ara a nivell local. Al març, RetaiLink serà avaluat per les autoritats del programa URBACT de la Unió Europea, que decidiran si passa a la segona fase. Si rep llum verda, el projecte entrarà a la fase de desenvolupament, que té una durada de dos anys. Aquesta segona fase se centrarà en l'intercanvi d'informació entre els grups locals i diversos experts, fet que servirà a cada ciutat per a dissenyar un pla d'acció local a mida de les seves necessitats.

Més informació del projecte AQUÍ

  • Compartir