Sou a: Inici / Noticies / Igualada Solidària vol optimitzar l'ajuda als refugiats

Igualada Solidària vol optimitzar l'ajuda als refugiats

Les organitzacions especialitzades recomanen que les mostres de solidaritat s’orientin cap a les aportacions econòmiques i l’acompanyament a les persones refugiades.
09-11-2015

Durant les últimes setmanes han sorgit diferents iniciatives de recollida de roba d’abric i mantes per ajudar les persones refugiades en trànsit. L’Ajuntament d’Igualada i la Comissió Igualada Solidària, seguint les recomanacions de Lafede.cat, federació formada per cent catorze ONGs, volen informar la ciutadania que cap de les entitats federades està darrere d’aquestes iniciatives i que les organitzacions internacionals expertes en ajut humanitari no fan recollida de material des de ja fa anys.

Per la seva experiència, aquestes organitzacions desaconsellen l’ajuda material perquè, entre altres, comporta dificultats per adaptar-se a les necessitats de poblacions vulnerables en entorns altament canviants i també pels seus costos econòmics i mediambientals. L’ajut econòmic, en canvi, sempre permet més flexibilitat, ja que en situacions de conflicte o d’incertesa, l’ajuda material pot quedar immobilitzada a les fronteres o als magatzems degut a impediments polítics o manca de capacitat per distribuir-la. Sempre que sigui possible, cal fer donacions econòmiques, col·laborar amb les organitzacions o donar suport a les seves campanyes informatives o de pressió política.

Això no significa, però, que mai no s’hagin de fer donacions materials. Algunes petites organitzacions continuen recollint-ne, ho fan a petita escala o demanen elements molt especialitzats. En tot cas, davant qualsevol iniciativa de demanda d’ajuda material i per garantir una ajuda eficaç, es recomana, sobretot, informar-se sobre l’organització que fa la demanda, quina és la seva experiència prèvia, amb qui es coordina i amb qui treballarà sobre el terreny. Sense coneixement previ del terreny o la col·laboració de les organitzacions locals, l’ajuda material pot ser molt poc útil o efectiva.

Les ONGs d’acció humanitària tenen la capacitat de donar resposta amb garanties al gran repte logístic que suposa una crisi humanitària. Disposen dels seus propis magatzems repartits per tot el món i fan enviaments entre les seves diferents delegacions, que també tenen repartides arreu. A més, els professionals saben que perquè l’ajuda sigui eficaç, és imprescindible una bona identificació de necessitats i espais de coordinació, on també hi siguin presents les administracions i la població afectada.

És important reforçar la xarxa d’acollida a persones refugiades existent en la que la societat civil pot implicar-se, unint esforços. Les organitzacions especialitzades recomanen que les mostres de solidaritat s’orientin cap a l’acompanyament a les persones refugiades i la cooperació en els seus processos d’incorporació a la vida social quotidiana, una solidaritat de proximitat: fomentar xarxes de trobada interpersonal, espais d’oci i convivència, acollida a l’escola, etc. Sempre partint de la premissa que la solidaritat no és un acte de caritat, sinó de transformació social. La cobertura puntual de necessitats materials bàsiques, com habitatge i menjar, ha d’anar acompanyada per processos que impulsin l’autonomia de les persones refugiades, fent-les partícips i protagonistes del seu propi procés.

En aquest sentit, l'Ajuntament i les Entitats agraeixen les iniciatives de particulars i entitats que s’han significat per ajudar a les persones refugiades i recorden que es pot emplenar el formulari d’oferiments per quan arribin a la ciutat els primers refugiats AQUÍ. També es pot col·laborar econòmicament mitjançant els dos comptes corrents d’entitats que treballen a les zones de pas, com són ACNUR i Creu Roja Internacional. Properament s’obrirà un compte específic per recollir diners per les persones refugiades que arribin a Igualada.

  • Compartir