Sou a: Entorn Comunitari i Cooperació / Control i prevenció de plagues / Compte amb les paparres a l'estiu!

Compte amb les paparres a l'estiu!

Què son?

Son àcars que parasiten externament diversos animals, tant domèstics, com salvatges i també piquen a les persones.

De què s’alimenten?

Son hematòfagues, és a dir, necessiten xuclar sang de la persona o animal per alimentar-se i completar el seu cicle biològic.

Què ens poden transmetre?

En general, les picades no son perilloses, no obstant, en alguns casos poden transmetre agents infecciosos mentre s’alimenten i provocar malalties.

Quin aspecte tenen?

L’aspecte de les paparres varia segons l’espècie, l’estadi de desenvolupament i el grau d’alimentació, per tant, tant poden ser de la mida d’una mongeta, com d’un cap d’agulla o bé de forma plana o arrodonida.

On es troben i quan hem d’anar més en compte?

Estan esteses per tot el món, especialment a les zones boscoses i son més abundants de primavera a tardor, especialment a l’estiu.

Quines mesures podem prendre?

Si heu de practicar senderisme, acampada o altres activitats en zones boscoses:

-          Vestiu-vos amb màniga llarga i pantalons llargs, preferiblement de color clar

-          Porteu botes tancades i mitjons

-           Si opteu per utilitzar un repel·lent, llegiu atentament les instruccions d'ús i no l'apliqueu sobre ferides. Eviteu l’aplicació de repel·lents en infants menors de dos anys. En cas de dubte, consulteu el vostre pediatre.

Si sortiu amb la vostra mascota, és convenient que li apliqueu un antiparasitari extern que repel·leixi les paparres. Consulteu-ho amb el vostre veterinari.

Aquesta informació ha estat extreta de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Si necessiteu més informació: https://salutpublica.gencat.cat/ca/detalls/Article/Les-paparres-poden-transmetre-malalties

 

 

  • Compartir