Sou a: Inici / La Ciutat / Festes i tradicions / Festa Major

Festa Major

Festa Major de Sant Bartomeu d’Igualada, una de les festes majors patronals més antigues del país.
Documentada al segle XIV. Igualada ha conservat una crida o pregó de la festa del 1374, i en la següent conservada, datada l’any 1388, en què s’esmenta per primera vegada el mot Festa Major vinculat a la celebració del patró de la ciutat el 24 d’agost. Segurament es tracta de la referència més antiga conservada a Catalunya. La processó –que acompanya una magnífica imatge d’argent del segle XVII- s’esmenta ja el 1484 i consta l’any 1619 com a realitzada “des de temps immemorial”.

El conjunt històric d’elements festius, balls i entremesos que hi concorren (repics de campanes, tronada, el drac, ball de diables, ball de cavallets, ball de bastons, ball de cercolets, ball de pastorets, gegants, nans, l’àliga, penó de la ciutat i autoritats), té orígens al segle XV i ja es trobava del tot configurat abans de 1850. Cal destacar també el naixement dels Moixiganguers d’Igualada, colla castellera de la ciutat l’any 1995.

La incorporació d’altres balls i elements al llarg de la trajectòria de la Festa, és  testimoniatge de la seva vitalitat, amb un conjunt de músiques pròpies, que configuren un paisatge sonor especialment ric i una festa molt representativa de l’anomenat model festiu del Gran Penedès i del Camp de Tarragona però amb l’afegit propi de tenir clares vinculacions amb les festes de la Catalunya Vella, donada la seva gran antiguitat i continuïtat al llarg de més de sis segles.

En cada edició es programen més de 120 activitats, posant l'accent en el caràcter transversal i popular de la celebració, amb actes com el pregó, que dóna el tret de sortida a la festa, la cercavila de dissabte, que recull la totalitat d’elements festius de la ciutat, el correfoc, la tronada; la processó de Sant Bartomeu o els versots dels diables, entre d'altres. També hi ha propostes lúdiques i culturals com la Revetlla de les places el diumenge al vespre, concerts i activitats per a menuts, joves i grans, obres de teatre, exposicions i un castell de focs que clou la festa.


  • Compartir