Sou a: Inici / La Ciutat / Informació turística / Museus / Museu de la pell d'Igualada i comarcal de l'Anoia

Patrimoni

El Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia ocupa dos edificis emblemàtics de la vocació industrial igualadina, fonamentada bàsicament en la manufactura de la llana i del cuir.
Cal Boyer és fruit del fort creixement de la indústria del cotó que va experimentar la vila al final del segle XIX, i representa un segon model d’edifici d’aquest tipus a la ciutat que supera el precedent de La Igualadina Cotonera. L’edifici de la fàbrica, construït el 1897, tenia planta rectangular i comptava amb dos pisos. La sustentació estava resolta mitjançant dues fileres de columnes de ferro colar a la planta baixa i pels propis murs i una estructura d’encavallades a la planta superior. Posteriorment, entre 1910 i 1920 es va construir una segona nau.
L’antiga adoberia de Cal Granotes és un edifici preindustrial de dues plantes, situat a frec del Rec d’Igualada, on es realitzava, de forma artesanal, l’adob al vegetal de la pell grossa (bou, vaca, etc), fonamentalment per a soles de sabata. Cal Granotes va començar a funcionar com adoberia abans del 1763. L’edifici està construït amb pedra i morter i conserva els clots originals. A la planta baixa o ribera es realitzaven les operacions de preparació i adob de les pells, mentre que a la planta superior o estenedor es feia l’assecat i acabat de la pell. Ambdues plantes estaven comunicades per un forat al sostre anomenat trapa.
El Rec d’Igualada té una longitud d’uns tres mil metres i agafa l’aigua d’una resclosa que hi ha al riu Anoia. Segons la documentació ja existia al segle XIII i era propietat de l’Abadia de Sant Cugat del Vallès; utilitzat pel molí fariner de l’abadia. A finals del segle XVIII i principis del XIX els blanquers d’Igualada, en abandonar el clos de les muralles medievals varen construir les noves adoberies a frec del Rec per tal d’aprofitar aquest cabal d’aigua. Es conserven els característics contraforts adossats a les façanes de les adoberies, que són elements identificadors del barri, juntament amb les passeres, els bassots, les piques i els bagants.
Més informació al web del museu: www.museupelligualada.cat
  • Compartir