Tracta’m bé

El Consell Comarcal de l’Anoia i l’Ajuntament d’Igualada, amb conveni amb el Consell Comarcal del Solsonès, presenten la campanya “Tracta’m bé” de prevenció dels maltractaments a les persones grans. L’Ajuntament d’Igualada desenvolupa aquesta acció en el marc del projecte “Igualada, ciutat amiga de les persones grans”.

                                

L’Ajuntament d’Igualada desenvolupa aquesta acció en el marc del projecte “Igualada, ciutat amiga de les persones grans”. Aquest projecte té l’objectiu d’estimular un recorregut per tal de facilitar que Igualada esdevingui una ciutat més amigable en els diferents aspectes de la seva quotidianitat .

L’envelliment de la població és un fenomen important de transformació social. En aquest nou escenari, hem d’estar molt alerta a les situacions de vulnerabilitat que poden patir les persones grans, com el maltractament o l’abús físic, sexual, psicològic o emocional, l’abandonament, la negligència o l’abús material o financer. Aquestes diferents expressions d’abús o omissió envers les persones grans són una de les formes de violència més ocultes en la nostra societat. Per aquest motiu, a l'any 2015, es va endegar la campanya Tracta’m bé de prevenció dels maltractaments a les persones gans.

 "Contes per fer-se gran", 2022

Dins la campanya “Tracta’m bé” es fa arribar el conte “Contes per fer-se gran” a les escoles de primària d’Igualada i comarca. A Igualada es fa arribar 20 llibres a les escoles i altres serveis culturals de la ciutat.

S'elabora una carta informativa, adreçada a les escoles, per engrescar-les a treballar sobre la sensibilització en el bon tracte cap a les persones grans. S'acompanya amb els materials i l'enllaç a la web de les “Aules amb tracte”. Les activitats són diferents, en funció del cicle educatiu: inicial, mitjà i superior.  material que anys anteriors vam posar a la maleta pedagògica.

Aules amb Tracte, 2019

Les Aules amb tracte, són un conjunt de recursos pedagògics recollits en una maleta i ideades per a infants perquè tothom tracti bé les persones grans.  Compta amb el suport dels membres del Consell de la Gent Gran de l’Anoia per realitzar alguna de les accions que inclouen les propostes.

Però... què vol dir tractar bé les persones grans?

* Vol dir tractar-les amb respecte.

*Vol dir parlar-hi i passar-hi estones.

* Vol dir intentar comprendre com se senten.

*Vol dir solucionar aquells petits problemes que puguin sorgir amb elles i l’entorn.

 En aquest sentit, volem que la campanya arribi als infants i adolescents de l’Anoia a través d’accions intergeneracionals que promoguin el bon tracte cap a les persones grans. Es crea “Aules amb tracte” per desenvolupar-la en els centres educatius i en els recursos de lleure de la comarca.

RECURS:   Aules amb Tracte

CONTACTE :  Centre de Recursos Pedagògics de l’Anoia (CRP)

TELÈFON : 93 804 04 53  

CORREO ELECTRÒNIC : crp-anoia@xtec.cat

 

Altres accions portades a terme de la campanya de prevenció dels maltractaments a les persones grans Tracta’m bé han estat: “Situacions amb tracte”, “Relats amb tracte”i ”Escenes amb tracte”.

Relats amb Tracte, 2015

Es un llibre format per varis contes on cada relat narra algun tipus d'abús que pot patir una persona gran.

Escenes amb Tracte, 2016

Al 2016, coincidint amb els actes de la Primavera Gran, es va fer una adaptació teatral d'alguns dels relats del llibre "Relats amb tracte".

A continuació podeu veure el vídeo de les "Escenes amb tracte"...

Situacions amb Tracte, 2015

Es pretén evidenciar situacions reals que mostrin escenes de bon tracte cap a les persones grans. Per fer-ho, els membres del Consell de la Gent Gran de l’Anoia hi ha participat activament.
Així doncs, segons les situacions que es van pensar, es van trobar els actors i actrius que vivien realment aquella situació i es van fer les sis postals que podeu veure més avall.

Us deixem una gravació de com es van fer les postals de les sis "Situacions amb tracte".


“Estar atent a les necessitats de les persones grans és un bon tracte”

La Teresa, com altres persones grans, té una certa dependència perquè algú l’ajudi en el seu dia a dia. Avançar-se i escoltar allò que necessita la persona gran és garantia de viure amb la major qualitat de vida possible.

“Mostrar afecte a les persones grans és un bon tracte”

Sovint la societat cau en el parany de l’ edatisme, és a dir, la discriminació per raó d’edat. Tothom volem ser atesos amb respecte. La Paquita també.
Només depèn d’un mateix establir una relació més afectuosa cap a les persones grans.. L’Alícia n’és un bon exemple.

 

“Deixar que les persones grans segueixin gestionant els seus diners és un bon tracte”
Les persones grans tenen la capacitat de seguir gestionant els seus propis comptes. Decidir si volen assessorar-se o com volen gastar els seus diners amb allò que els ve més de gust, només ho poden decidir ells, mentre les seves capacitats ho permetin, tal i com han fet sempre. La Teresa i en Florenci ho tenen clar.

 

“Promoure l’autonomia de les persones grans és un bon tracte”
El món avança i, amb ell, totes les persones independentment de l’edat. Mantenir-se connectat amb la xarxa social i veïnal també pot passar per estar connectat a l’ordinador. Una porta a la que no hi ha fronteres d’edat ni de capacitat. Així ens ho mostra la Dolors.

 

“Valorar les capacitats de les persones grans és un bon tracte”
En Jaume, com qualsevol altra persona gran, té un bagatge personal i professional indubtable. És la nostra obligació valorar aquesta saviesa i que transcendeixi a la resta de la societat.

 

“Escoltar les persones grans és un bon tracte”
És essencial que les noves generacions entenguin la importància d’escoltar la saviesa de les persones grans. El valor de la seva transmissió només la pot donar aquells que l’escolten, tal i com li passa a en Joan.

Per a més informació consultar la pàgina web  http://campanyatractambe.com/

  • Compartir