Salut i Dones

Dia Internacional d'Acció per la Salut de les Dones

La perspectiva de gènere en salut

Procés participatiu "Salut i Dones"

Cercle de Dones

La perspectiva de gènere en salut

"Els biaixos de gènere han comportat manca de recerca científica en determinats aspectes i provocat que s'acceptin amb poc rigor casualitats no provades."

La perspectiva de gènere en salut posa de manifest fins a quin punt les relacions desiguals de poder i els diferents rols atribuïts a dones i homes es vinculen socialment als seus comportaments vers la salut. A més, comporta el qüestionament de la ciència mèdica androcèntrica, basada en un model masculí, així com que s'investiguin les diferències biològiques més enllà de les eminentment reproductives (endocrines, fisiològiques, genètiques, psicològiques, etc.).

La literatura deixa palès que condicionants socials com la situació laboral, la classe social o els rols familiars afecten directament la salut. Així, si bé les dones gaudeixen d'una esperança de vida més llarga, també tenen un pitjor estat de salut. De fet, la majoria dels indicadors de salut són més desfavorables per les dones. Tant és així que, per exemple:

  • L'ansietat o la depressió afecta el 16,6% de la població major de 15 anys, donant-se en un 20,8% en les dones i un 12,2% en els homes.
  • El consum de medicaments és més elevat en les dones (66,0%), que no pas en els homes (54,3%).
  • El 15,7% de la població major de 15 anys pateix algun tipus de discapacitat, essent un 17,7% en el cas de les dones i un 13,6% en el cas dels homes.
  • En la població de 75 anys i més el 43,0% de les dones i el 32,1% dels homes són dependents d'altres persones.

 

Dia Internacional d'Acció per la Salut de les Dones

Anualment, el departament de Sanitat i Salut Pública participa en la commemoració del 28 de maig, Dia Internacional d'Acció per la Salut de les Dones, amb l'objectiu de visibilitzar i denunciar les desigualtats de gènere en salut, així com atendre les demandes específiques de les dones en l'àmbit de la salut. +INFO al web del Programa d'Igualtat de gènere de la Mancomunitat de la Conca d'Òdena.

Dia Internacional d'Acció per la Salut de les Dones - Programació 2022

salut i dones 2020

Procés participatiu "Salut i Dones"

El Pla de Salut d'Igualada 2015-2018, apostant de forma decidida per promoure la salut de les dones a través de l'eix vertebrador Salut de les Dones, incloia l'organització d'un procés participatiu per recollir les propostes i demandes de la ciutadania en l'àmbit de salut de les dones; una actuació que donava resposta a l'objectiu específic de conèixer la situació de la salut de les dones al municipi.

 

En què ha consistit el procés participatiu "Salut i Dones"?

Per mitjà de diferents tècniques qualitatives i dinàmiques grupals, les persones que han format part del procés participatiu s'han convocat en sessions monogràfiques, per debatre i posar en comú la seva perspectiva entorn a temàtiques tan diverses com hàbits de vida saludable; salut mental i addiccions; salut sexual, afectiva i reproductiva; malalties més freqüents / proves i cribratges; salut de la persona cuidadora o violència masclista.

La durada de les sessions ha estat compresa entre 1 i 2 hores; essent la periodicitat de les trobades de caràcter quinzenal, en la franja de la tarda-vespre.

 Conclusions del Procés:

El 10 de juliol del 2018 es van presentar a la ciutadania les conclusions extretes del Procés participatiu "Salut i Dones". Al següent enllaç us podeu descarregar el power point exposat a la sessió. Per a més informació, podeu contactar amb el Servei de Promoció de la Salut enviant un correu a promociosalut@aj-igualada.net, o per telèfon al 93 803 19 50 - ext 4409.

Cercle de Dones

Una de les demandes que van sorgir del procés participatiu “Salut i Dones” va ser la creació d’un espai de dones on poder compartir vivències i fomentar l’apoderament i la sororitat. D’acord amb això, des del departament de Sanitat i Salut Pública de l’Ajuntament d’Igualada i des del Programa d’Igualtat de Gènere de la MICOD, s’ha organitzat la creació d’un Cercle de Dones. 

cercledones

Les trobades es faran al Centre Cívic de Fàtima, de 19h a 21h, des del mes d’octubre fins al juny del 2019. Concretament, el segon dijous de cada mes: 11 d’octubre, 8 de novembre, 13 de desembre, 10 de gener, 14 de febrer, 14 de març, 11 d’abril, 9 de maig i 13 de juny.

La participació al Cercle té un cost de 15€, i cal inscripció prèvia a partir del 14 de setembre. Les inscripcions es poden realitzar:

  • De forma presencial en qualsevol dels equipaments cívics
        • Espai Cívic Centre: C/trinitat, 12
        • Centre Cívic de Fàtima: Avda. de la Pietat, 42-44
  • De forma telefònica, trucant a qualsevol dels telèfons dels equipaments cívics
        • Espai Cívic Centre: 938068101
        • Centre Cívic de Fàtima: 938052621
  • A través d’Internet, a partir de la pàgina usuaris.igualada.cat  

En cas d’estar-hi interessades, us recomanem que feu la inscripció el més aviat possible, atès que l’aforament està limitat a 15 dones.

  • Compartir