Sòcioaddiccions
Què són?
Si una activitat quotidiana com ara comprar, parlar per telèfon mòbil o connectar-te a Internet esdevé una obsessió, és a dir, no pots passar sense fer-la i la teva vida comença a dependre'n, segurament tens una sòcioaddicció. És un trastorn mental, que tot i no tenir relació amb la ingesta de cap substància química, causa una forta dependència emocional i genera addicció.
N'hi ha de diverses menes i tenen relació amb activitats que, aïlladament, no són pas nocives, al contrari, fins i tot són necessàries o acceptades socialment. Algunes de les sòcioaddiccions més freqüents són:
-
Ludopatia: Incapacitat de vèncer l'impuls de jugar en un joc d'apostes, màquines escurabutxaques o similars que et pot endeutar, arruïnar la teva família o fer-te perdre la feina.
-
Compra compulsiva: Quan comprar tota mena d'objectes, encara que no els hagis de menester, esdevé una obsessió que t'arriba a perjudicar greument la vida.
-
Addicció al sexe. Si el sexe t'obsedeix i esdevé una activitat compulsiva, sense control i fins i tot perillosa per a la teva integritat, potser hi tens addicció. També hi ha addictes a la prostitució o a la pornografia.
-
Addicció a Internet. Preferir de conviure amb l'ordinador més que no pas amb la família, la parella o els amics és un símptoma clar d'addicció a Internet. També es pot ésser addicte als videojocs.
-
Addicció a la feina. Qui viu per treballar fins i tot durant el temps lliure i permet que aquesta dedicació compulsiva absorbeixi la vida personal, familiar i social és, probablement, un addicte a la feina.
-
Addicció al telèfon. Incapacitat de resistir la temptació de trucar a línies de tarot, telèfons eròtics o mòbils, encara que això t'escuri la butxaca. També pots ésser addicte a l'ús del telèfon mòbil o a la televisió.
-
Addicció afectiva. Quan t'obsedeixes per una persona amb una actitud que perjudica la teva vida i confons aquest sentiment amb l'amor tens addicció afectiva. També hi ha addictes als líders, als vidents, als terapeutes i a grups de manipulació psicològica.
On et poden ajudar?
Els primers símptomes d'una socioaddicció solen ser detectats per la família, els amics i l'entorn de la persona afectada. Aquests signes d'alarma poden ser canvis en l'aspecte físic, en l'estat d'ànim, en les relacions familiars i socials, en la situació econòmica, en els hàbits...
En cas de detectar aquests símptomes, és important informar-se apropiadament per iniciar el tractament el més aviat possible i buscar suport en l'entorn. Pots acudir al Centre d'Atenció Primària que et correspongui i el teu metge o metgessa de capçalera et derivarà als especialistes que corresponguin.
També pots posar-te en contacte amb el Centre d'Atenció i Investigació de Sòcioaddiccions (AIS).
O amb el Centre de Prevenció i Intervenció en Drogodependències SPOTT, de la Diputació de Barcelona, on tenen un programa específic en l'abordatge d'addicció a les pantalles (videojocs, mòbil, internet, xarxes socials...). Més informació.