Sou a: Inici / L'Ajuntament / Història del consistori

Història del consistori

L'edifici de l'actual Ajuntament es construí en un terreny cedit a la ciutat per la família Franquesa. L'arquitecte va ésser Antoni Rovira i Trias, qui signà el projecte l'11 de juny de 1880; la inauguració fou el 24 de juny de 1883. Pertany a l'estil neoclàssic i té una influència de J. Mas, arquitecte de l'Ajuntament de Barcelona.

L'actual edifici no es construí tal com l'arquitecte el dissenyà, però a grans trets segueix el model proposat. L'Ajuntament d'Igualada, dins el conjunt del neoclàssic català, és una mostra d'arquitectura equilibrada del segle XIX; amb tot, cal dir que avui, amb el nou color que s'ha donat a la façana (1991), s'ha trencat molt la imatge neoclàssica pròpia de l'edifici.

Exteriorment la façana està presidida per una balconada que ocupa les tres cinquenes parts. D'aquesta, en surten quatre pilastres d'ordre compost que marquen el ritme i les parts de la façana, i verticalment recorren dos pisos d'alçada. En el centre de les pilastres, i a l'últim pis, hi ha l'escut de la ciutat.

Interiorment, un cop passat el primer vestíbul, la part més noble de la planta baixa de l'Ajuntament és l'escala. Aquesta, de tipus català, és majestuosa i intenta donar un aire rellevant a l'edifici. Un cop pujada, ens dóna pas a un segon vestíbul, on hi ha l'Alcaldia i el saló de sessions (davant). En aquest vestíbul, l'aspecte més rellevant és la pintura mural d'Eladi Duc i Mosterio feta l'any 1967; una pintura simbòlica, on l'artista intenta plasmar les generacions passades convertides en pedra amb rostres que representen figures d'igualadins insignes com el cabdill igualadí de la batalla del Bruc, Antoni Franch, i les més recents, representades per castells humans de les generacions actuals que tiren endavant la ciutat.

  • Compartir