Sou a: Inici / L'Ajuntament / Història del consistori / L'escut d'Igualada

L'escut d'Igualada

Actualment, i després de l'últim arranjament del nucli antic, a la plaça de l'Ajuntament hi ha la representació dels dos escuts que ha tingut la ciutat en el transcurs de la seva història.

El primer escut que va tenir, el trobem pintat en la façana de Cal Riera, mentre que l'actual escut està representat a la façana de l'Ajuntament. El primer escut que es troba en els documents de la ciutat no és l'escut que representa el municipi sinó més aviat el condomini feudal que tenia Igualada; el Rei hi està representat per les barres i l'abat de Sant Cugat pel bàcul, ambdós sobre una representació de les aigües, és a dir "Aqualata".

L'actual escut d'Igualada s'adoptà a partir de 1381 quan el rei Pere III li concedí la prerrogativa de "carrer de Barcelona". És quasi una rèplica del de la ciutat comtal, afegint-hi sols en la part baixa les aigües, que ja trobàvem en el primer escut de la batllia, i que fan referència al riu Anoia. L'escut de la ciutat no ha tingut modificacions fins als nostres dies, si exceptuem el trienni 1920-1923, en què per un acord municipal s'hi addicionà el rusc que figura a l'escut de l'Ateneu, fet que ocasionà una polèmica que es va tancar en la sessió municipal del 3 de setembre de 1923 tot deixant l'escut igual que abans.

 

  • Compartir