Servei de control de plagues i aus urbanes
Regidoria responsable: Entorn Comunitari i Cooperació
Descripció del servei:
Control de plagues
La llei 18/2009, del 22 d'octubre , estableix al seu article 52.g com a servei mínim dels ens locals la gestió dels riscs per a la salut derivats dels animals domèstics, dels animals de companyia, dels animals salvatges urbans i de les plagues.
Control de Plagues en edificis i espais públics: Desratització, Desinfecció i Desinsectació.
S’efectua un control periòdic dels espais de la via pública (sobretot xarxa de clavegueram) i edificis públics a través d’una empresa externa que aplica un sistema de control de lluita integrada. També s’atenen les consultes de veïns i veïnes per tal de resoldre problemes de l’espai públic i recomanar mesures correctores per adoptar en zones privades.
Què fer en el cas de detectar una plaga en un espai públic?
Per tal de controlar els possibles focus de la ciutat on apareix una plaga és imprescindible la col·laboració de la ciutadania. Sempre que observeu rates, ratolins, escarabats, formigues... Poseu-vos en contacte amb nosaltres.
Les plagues: Què són? Com prevenir-les? Amplieu informació a l'apartat de plagues del Canal Salut de la Generalitat de Catalunya.
Control integrat de plagues urbanes de la Generalitat de Catalunya.
Control d'aus urbanes
Algunes aus sobretot els coloms han trobat en les ciutats una alternativa al seu medi natural, poden niar i refugiar-se en les edificacions i obtenen aliment amb facilitat.
Les aus urbanes poden ocasionar problemes de salut, urbanístics, especialment als edificis, i originar diferents molèsties, principalment d'higiene.
Per mirar de conciliar l'existència de coloms a la ciutat amb l'assegurament de la salubritat pública, l’Ordenança municipal sobre la tinença d’animals domèstics regula el comportament que ha de tenir la ciutadania respectes a aquests animals. Així, es prohibeix alimentar-los a la via pública, als portals i als balcons i s'estableixen les normes a seguir per mantenir aquestes colònies en condicions que no puguin representar un perill per a la salut pública.
Des del departament de Salut Pública, es coordina aquesta gestió. També es fa la tasca de control d'edificis abandonats i/o en mal estat, que poden ser punts d'instal·lació de nius. Als propietaris d'aquests edificis, se'ls informa de la importància de mantenir-los nets i si cal adoptar mesures correctores. Alhora es fan actuacions d'informació i conscienciació ciutadana.
Cens, diagnosi i propostes de control 2013
Arxius per descarregar:
Qui pot rebre aquest servei?
Tota la ciutadania.
S'ha de pagar?
No. Aquest servei és gratuït.Com s'hi accedeix?