Sou a: Inici / Serveis / Sanitat i salut pública / Servei de seguretat alimentària

Servei de seguretat alimentària

Regidoria responsable: Entorn Comunitari i Cooperació

Descripció del servei:

El Departament de Sanitat i Salut Pública, mitjançant el Programa de Seguretat Alimentària Municipal (PSAM), s’encarrega de liderar, vetllar i proveir el conjunt de serveis encaminats a protegir la salut de la població dels productes i pràctiques en l’àmbit alimentari que poden produir un efecte negatiu per a les persones.

Les intervencions en matèria de seguretat alimentària es dirigeixen als establiments alimentaris minoristes que no requereixen Registre Sanitari d’Indústries i Productes Alimentaris de Catalunya (RSIPAC) i, per tant, són competència municipal.

El servei té a més una vesant divulgativa-formativa dirigida als ciutadans i establiments de la localitat amb accions formatives puntuals de temes d’interès i amb una finestra al ciutadà d’informació i assesoria.

Cens d’establiments alimentaris

Els minoristes d’alimentació (establiments i ambulants) han d’estar inscrits al registre municipal en aplicació del RD 191/2011.

L’Ajuntament d’Igualada disposa d’un cens d’establiments alimentaris en constant actualització, mitjançant la visita de classificació a les noves obertures, introduint els canvis de nom, les baixes detectades i reclassificant els establiments ja censats que ho requereixin.

Tots els establiments alimentaris han de  disposar d’un número de  Registre Sanitari per demostrar que treballen d’acord amb la legislació vigent en matèria de seguretat alimentaria de manera que poden garantir als clients la salubritat dels seus productes.

Control sanitari dels establiments minoristes d’alimentació

Correspon a l’Ajuntament, a través del departament de Sanitat i Salut Pública, garantir que es compleixi  la legislació vigent en matèria de seguretat alimentària, fer el corresponent seguiment dels establiments d’Igualada i verificar que es treballa seguint la normativa. Aquesta tasca es porta a terme mitjançant la classificació i visites d’inspecció als establiments.

Els establiments minoristes d'alimentació i els establiments de restauració on es realitzin activitats de producció, elaboració, transformació, conservació, emmagatzematge, distribució, venda i/o servei d'aliments, han de reunir unes condicions higièniques i sanitàries que assegurin la innoqüitat dels aliments que posen a l'abast de la ciutadania i que estan regulades, entre d'altres, pel Reglament europeu 852/2004 de 29 d’abril de 2004, relatiu a la higiene dels productes alimentaris.

Documentació

Normativa General

Fitxes específiques per sectors

Condicions sanitàries de l'aigua potable en xarxa interna

Sector begudes i sucs  

Sector cafè, te, cacau i derivats

Sector de la carn fresca i derivats

Sector congelats

Sector fruites i hortalisses

Sector gelats  

Sector llet  

Sector mel, llaminadures i torrons  

Sector menjars preparats  

Sector orxates i granissats  

Sector d'ous i ovoproductes

Sector pa i/o pastisseria

Sector peix

Sector queviures, supermercats i grans superfícies  

Assessorament i formació

Assessorament

El Servei de Seguretat Alimentària Municipal posa a l’abast dels professionals i consumidors que participin de la seguretat alimentària municipal una línia d’assessorament continuada per tal d’assegurar que coneixen i compleixen les condicions sanitàries de les seves activitats i garantir, així, que no suposaran un risc per a la salut de les persones.

Vols portar a terme una activitat en el sector de l’alimentació i necessites assessorament sobre els requisits sanitaris de les infraestructures dels locals, normativa, etc.? Ets titular d’un establiment alimentari i necessites informació referida al canvi d’activitat, ampliació de negoci i altres? Nosaltres t’assessorem! Cal demanar hora trucant  al tel. 93 803 19 50 Ext. 407  Per tal de ser atesos us heu de dirigir a les oficines del Departament de Sanitat i Salut Pública (Espai Cívic Centre - C. Trinitat, 12).

Formació 

La legislació vigent exigeix formació continuada, en matèria de seguretat alimentària als professionals que treballen en establiments d’alimentació.  

  • per als professionals minoristes, formació cada quatre anys  
  • per als professionals en cuines o sales d’elaboració, formació cada dos anys

El Servei de Seguretat Alimentària Municipal, a través del seu Pla de Formació, estableix que anualment s’oferiran accions formatives als usuaris i/o àmbits locals sobre els que el Servei decideixi actuar. Les formacions estan orientades a reduir el risc sanitari local i obtenir un servei al consumidor de millor qualitat. 

  • Any 2014 “Curs d’autocontrols per establiments minoristes d’alimentació
  • Any 2013 “Curs de manipuladors d’aliments

Centres on es fan cursos de manipuladors d'aliments a Igualada:

 • INNOPREVEN, SL. C/Margarides, 7. Igualada. 938.067.158
 • Gestió Patrimonial Formació: Carrer Lleida, 63, Òdena. Tel. 93.804.51.64
 • CEINA:  Igualada. Avinguda Europa, 7, Igualada. Tel. 605.075.377  
 • GEPEAC, SL: Carrer Aurora, 82, 1r, Igualada. Tel. 93.804.50.57  
 • AZIMUT PROJECTES: Carrer Trinitat, 7, 2n 4ª. Tel. 93.804.66.89

Documentació

El Servei disposa documentació actualitzada d’informació i de divulgació (procedents de la Generalitat i La Diputació de Barcelona) per proporcionar als titulars dels establiments, professionals del sector, i consumidors finals amb l’objectiu de donar-los un millor coneixement en qüestions de seguretat alimentària.

El servei a més treballa per crear documentació específica per les necessitats de la ciutat.

Enllaços d’interès


Qui pot rebre aquest servei?

 • Establiments alimentaris minoristes que no requereixen RSIPAC.
 • Formació: s’amplia a d’altres sectors

S'ha de pagar?

No. Aquest servei és gratuït.

Com s'hi accedeix?

Dirigint-se al Departament de Sanitat i Salut Pública (Centre Cívic Nord - C/St Martí de Tous, 6)
Tel. 93 803 19 50 - ext 2469

 • Compartir