Servei de seguretat alimentària
Regidoria responsable: Entorn Comunitari i Cooperació
Descripció del servei:
El Departament de Sanitat i Salut Pública, mitjançant el Programa de Seguretat Alimentària Municipal (PSAM), s’encarrega de liderar, vetllar i proveir el conjunt de serveis encaminats a protegir la salut de la població dels productes i pràctiques en l’àmbit alimentari que poden produir un efecte negatiu per a les persones.
Les intervencions en matèria de seguretat alimentària es dirigeixen als establiments alimentaris minoristes que no requereixen Registre Sanitari d’Indústries i Productes Alimentaris de Catalunya (RSIPAC) i, per tant, són competència municipal.
El servei té a més una vesant divulgativa-formativa dirigida als ciutadans i establiments de la localitat amb accions formatives puntuals de temes d’interès i amb una finestra al ciutadà d’informació i assesoria.
Cens d’establiments alimentaris
Els minoristes d’alimentació (establiments i ambulants) han d’estar inscrits al registre municipal en aplicació del RD 191/2011.
L’Ajuntament d’Igualada disposa d’un cens d’establiments alimentaris en constant actualització, mitjançant la visita de classificació a les noves obertures, introduint els canvis de nom, les baixes detectades i reclassificant els establiments ja censats que ho requereixin.
Tots els establiments alimentaris han de disposar d’un número de Registre Sanitari per demostrar que treballen d’acord amb la legislació vigent en matèria de seguretat alimentaria de manera que poden garantir als clients la salubritat dels seus productes.
Control sanitari dels establiments minoristes d’alimentació
Correspon a l’Ajuntament, a través del departament de Sanitat i Salut Pública, garantir que es compleixi la legislació vigent en matèria de seguretat alimentària, fer el corresponent seguiment dels establiments d’Igualada i verificar que es treballa seguint la normativa. Aquesta tasca es porta a terme mitjançant la classificació i visites d’inspecció als establiments.
Els establiments minoristes d'alimentació i els establiments de restauració on es realitzin activitats de producció, elaboració, transformació, conservació, emmagatzematge, distribució, venda i/o servei d'aliments, han de reunir unes condicions higièniques i sanitàries que assegurin la innoqüitat dels aliments que posen a l'abast de la ciutadania i que estan regulades, entre d'altres, pel Reglament europeu 852/2004 de 29 d’abril de 2004, relatiu a la higiene dels productes alimentaris.
Documentació
Normativa General
- Lleis marc: Normativa estatal i autonòmica
- Normativa sanitària horitzontal
- Autocontrols
- Condicions Tecnicosanitàries Generals:
- Establiments del comerç minorista
- Establiments de venda ambulant
- Manipuladors d'aliments
Fitxes específiques per sectors
Condicions sanitàries de l'aigua potable en xarxa interna
Sector begudes i sucs
- Venda begudes alcohòliques, no alcohòliques, sucs de fruita i vegetals
- Establiment minorista cerveser
Sector cafè, te, cacau i derivats
Sector de la carn fresca i derivats
Sector congelats
Sector fruites i hortalisses
Sector gelats
Sector llet
Sector mel, llaminadures i torrons
Sector menjars preparats
- Menjars preparats - Bar
- Menjars preparats - Restaurant
- Menjars preparats - Bar restaurant
- Menjars preparats - Venda menjars preparats
- Menjars preparats - Elaboració i venda en el mateix local
- Menjars preparats - Establiments de temporada
- Menjars preparats - Venda llegums cuits
- Menjars preparats - Elaboració i venda llegums cuits en el mateix local
- Menjars preparats - Màquines expenedores
Sector orxates i granissats
Sector d'ous i ovoproductes
Sector pa i/o pastisseria
- Establiment de venda de pa i/o pastisseria
- Establiment de venda de pa i/o pastisseria amb degustació
- Establiment de venda de pa i/o pastisseria amb cocció de productes semielaborats
- Establiment de venda de pa i/o pastisseria amb obrador
- Elaboració i venda de xurros
Sector peix
Sector queviures, supermercats i grans superfícies
- Queviures
- Supermercats i grans superfícies
- Transport productes alimentaris a temperatura regulada per autovenda i repartiment
Assessorament i formació
Assessorament
El Servei de Seguretat Alimentària Municipal posa a l’abast dels professionals i consumidors que participin de la seguretat alimentària municipal una línia d’assessorament continuada per tal d’assegurar que coneixen i compleixen les condicions sanitàries de les seves activitats i garantir, així, que no suposaran un risc per a la salut de les persones.
Vols portar a terme una activitat en el sector de l’alimentació i necessites assessorament sobre els requisits sanitaris de les infraestructures dels locals, normativa, etc.? Ets titular d’un establiment alimentari i necessites informació referida al canvi d’activitat, ampliació de negoci i altres? Nosaltres t’assessorem! Cal demanar hora trucant al tel. 93 803 19 50 Ext. 407 Per tal de ser atesos us heu de dirigir a les oficines del Departament de Sanitat i Salut Pública (Espai Cívic Centre - C. Trinitat, 12).
Formació
La legislació vigent exigeix formació continuada, en matèria de seguretat alimentària als professionals que treballen en establiments d’alimentació.
- per als professionals minoristes, formació cada quatre anys
- per als professionals en cuines o sales d’elaboració, formació cada dos anys
El Servei de Seguretat Alimentària Municipal, a través del seu Pla de Formació, estableix que anualment s’oferiran accions formatives als usuaris i/o àmbits locals sobre els que el Servei decideixi actuar. Les formacions estan orientades a reduir el risc sanitari local i obtenir un servei al consumidor de millor qualitat.
- Any 2014 “Curs d’autocontrols per establiments minoristes d’alimentació”
- Any 2013 “Curs de manipuladors d’aliments”
Centres on es fan cursos de manipuladors d'aliments a Igualada:
- INNOPREVEN, SL. C/Margarides, 7. Igualada. 938.067.158
- Gestió Patrimonial Formació: Carrer Lleida, 63, Òdena. Tel. 93.804.51.64
- CEINA: Igualada. Avinguda Europa, 7, Igualada. Tel. 605.075.377
- GEPEAC, SL: Carrer Aurora, 82, 1r, Igualada. Tel. 93.804.50.57
- AZIMUT PROJECTES: Carrer Trinitat, 7, 2n 4ª. Tel. 93.804.66.89
Documentació
El Servei disposa documentació actualitzada d’informació i de divulgació (procedents de la Generalitat i La Diputació de Barcelona) per proporcionar als titulars dels establiments, professionals del sector, i consumidors finals amb l’objectiu de donar-los un millor coneixement en qüestions de seguretat alimentària.
El servei a més treballa per crear documentació específica per les necessitats de la ciutat.
Enllaços d’interès
- Agència Catalana de Seguretat Alimentària http://www.gencat.cat/salut/acsa/
- Seguretat Alimentària de la Diputació de Barcelona http://www.diba.cat/web/salutpublica/seguretat_alimentaria
- Mapa de perills alimentaris http://mapaperills.grisc.cat/index.php
- Guies de pràctiques correctes d’higiene reconegudes oficialment http://www.gencat.cat/salut/acsa/html/ca/dir2967/index.html
Qui pot rebre aquest servei?
- Establiments alimentaris minoristes que no requereixen RSIPAC.
- Formació: s’amplia a d’altres sectors
S'ha de pagar?
No. Aquest servei és gratuït.Com s'hi accedeix?