Sou a: Acció Social i Habitatge / Igualtat de gènere / Projectes i programes / Campanya contra l'ús sexista de les joguines

Campanya contra l'ús sexista de les joguines

SI REGALES, REGALA IGUALTAT! La Mancomunitat de la Conca d’Òdena, en el marc del Pla d’Igualtat de Gènere i dins les accions de sensibilització per la igualtat de nens i nenes, homes i dones, ha engegat una campanya contra l’ús sexista de les joguines. L’acció convida a prendre consciència de la importància que tenen els jocs i les joguines alhora d’educar i transmetre valors als infants.

Les joguines no són sexistes. Ho és l’ús que en fem, és a dir, que decidim que hi ha joguines de nens i de nenes i per tant que socialitzem nens i nenes en models estereotipats i en rols diferenciats que generen discriminació.

Els infants han de poder escollir lliurement els jocs i joguines de manera que no se’ls  limiti cap rol pel fet d’haver nascut nens o nenes. 

Sovint els jocs "de les nenes" són més tranquils, de delicadesa, on l'objectiu és cuidar un infant que cal alimentar, canviar bolquers, passejar-lo en cotxet... Si ens hi fixem, les nenes assumeixen el rol de mare des que tenen 2 i 3 anys.

Sovint el joc per les nenes també es basa en estar ben guapes, maquillar-se, fer-se joies... En definitiva estem propiciant la preocupació per estar sempre espectaculars, on el més important és l'aspecte físic i ser desitjades.

També podem trobar, en els prestatges "roses" de les botigues, kits de neteja on no hi falta l'escombra, la fregona i la pala... És a dir, les nenes també han d'assumir que els tocarà principalment el rol domèstic quan siguin més grans?

Fixeu-vos en els prestatges "per als nens": joc mogut, de lluita, de cotxes, massa vegades bèl·lic i destraler. Ells són cavallers, lluitadors, valents i protectors. 

Les joguines apropen models educatius i actualment seguim educant de manera diferenciada nens i nenes. 

A través de la campanya es busca la implicació de famílies, professorat, centres educatius formals i no formals i la ciutadania en general a trencar amb la transmissió d’estereotips sexistes a través del joc:

El joc i les joguines eduquen, socialitzen i transmeten models i rols socials.

  • Decidir que hi ha “jocs de nenes” i “jocs de nens” és sexisme. Les joguines no tenen gènere.  Els colors tampoc.
  • És important fomentar joguines creatives i cooperatives i cal evitar les violentes.
  • És interessant mirar i comentar els anuncis de joguines en família. Cal educar el sentit crític.
  • És important incorporar joguines que tractin la diversitat, l’origen i la identitat.
  • Tingues en compte l’edat, la maduresa, els interessos i les motivacions dels infants a l’hora de regalar una joguina.

 

Aquestes festes, i la resta de l’any, Si regales, regala igualtat! 

  • Compartir