Sou a: Promoció Cultural i Relacions Institucionals / Cultura / Museus / Vil·la romana de l'Espelt

Vil·la romana de l'Espelt

reconstrucció vil·la

Jaciment arqueològic que es troba al terme municipal d’Òdena, a la comarca de l’Anoia. La vil·la ja era coneguda abans del 1934 però les campanyes arqueològiques no varen començar fins el 1958. Es tracta d’una casa rural romana (villae), ubicada enmig d’una propietat de terra de conreu i que estructuraria una unitat de producció agrària. Es va edificar adaptant-se a la topografia del terreny. Fou habitada des dels segles II-I a.C. fins al segle VI d.C., en etapes de desigual activitat.

Fonamentalment es dedicava a l’explotació agrària i posseïa ramats. A més s’han detectat activitats artesanals com la confecció de teixits, fabricació d’instrumental de ferro i vidre.

Els materials arqueològics recuperats arrel de les campanyes arqueològiques són diversos: ceràmica ibèrica, ceràmica comuna romana de cuina i vaixella de taula, tubs d’hipocaust, llànties d’oli, peces de vidre, mosaics, una peanya d’un cràter reutilitzada com a canelobre, ...

El terme vil·la designa una casa rural – mas o masia – d’època romana dedicada a l’agricultura, fonamentalment al conreu dels cereals, del vi i de l’oli. 
La vil·la de l’Espelt presenta una cronologia entre el segle II aC i el VI dC. Fou construïda en posició dominant, en un lloc assolellat i situada prop d’un corrent d’aigua i d’una via de comunicació per donar sortida a l’excedent de producció.
 
Per informació més extersa visiteu la plana web específica de la vil·la. Per visites escolars o programades : 93 804 6752  (Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia).

Us convidem a gaudir del jaciment en una visita lliure, seguint l’itinerari traçat al voltant de les
restes. Cal evitar circular per l’interior del jaciment i per sobre dels murs.
Una actitud respectuosa contribueix a la conservació del jaciment i a fer de la visita una experiència agradable

senyalitzador 1

  • Compartir