Sou a: Entorn Comunitari i Cooperació / Seguretat alimentària / El control sanitari dels establiments alimentaris minoristes

El control sanitari dels establiments alimentaris minoristes

 L'Ajuntament d'Igualada compta amb personal tècnic que s'encarrega de realitzar les tasques de control sanitari dels establiments alimentaris minoristes de la localitat.

El control sanitari s'efectua a través de les inspeccions sanitàries que serveixen per reduir el risc sanitari i generar beneficis en salut cap a la ciutadania.

Es realitzen inspeccions programades de seguretat alimentaria, en cas de denúncies, en cas d'inici d'activitat i en cas de canvis de nom o de situació.

En general, les visites d’inspecció no s’acorden amb els titulars dels establiments i tampoc s’avisen prèviament. En qualsevol cas, els establiments estan sempre obligats a facilitar l’entrada al personal inspector, que actua com agents de l’autoritat sanitària (Llei 18/2009 de salut pública).

Què es comprova en una inspecció?

  • Les autoritzacions o registres sanitaris, que es disposi dels necessaris i que es trobin actualitzats
  • Els locals, equipaments i estris, que es trobin nets i en condicions adequades
  • Les manipulacions i processos, que es facin de forma higiènica i segura
  • Els productes alimentaris que es comercialitzen, que s’acrediti el seu origen i traçabilitat, que es mantinguin en bon estat, correctament envasats i amb la informació necessària en el seu etiquetatge
  • El sistema dautocontrol, que permeti assegurar que els productes alimentaris que produeixen i comercialitzen ofereixen totes les garanties sanitàries

Què passa si es troben deficiències?

  • Donar un termini per resoldre l’incompliment i/o aplicar les mesures correctores que correspongui. En cas de deficiències de caràcter greu es pot iniciar amb un requeriment o sanció o immobilització o tancament de l'activitat
  • Iniciar un procediment administratiu per requerir que s’adoptin les mesures correctores que correspongui
  • Imposar una sanció
  • Destruir o immobilitzar productes
  • Tancar un establiment o suspendre una activitat

L'objectiu final és protegir la salut dels igualadins i igualadines. 

Vols més informació? Descarrega-la aquí

  • Compartir