Història

El Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, integra el Museu de la Pell, l’adoberia de Cal Granotes (s.XVIII), la secció "L’home i l’aigua" i el Gasògen de Can Pascual.


1949 Inauguració, a l’edifici del grup escolar Garcia Fossas, del Museu de la Ciutat impulsat pel Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada, amb seccions de ciències naturals, arqueologia, art antic i modern, història, folklore i cartografia local.

1954 Obertura del Museu monogràfic de la Pell, únic en aquell temps a l’estat espanyol i un dels pocs d’Europa dedicats a aquesta matèria.

1955 S’inaugura la sala tèxtil, amb maquinària industrial, matèries i fibres tèxtils, teixits, miniatures, diorames i documentació sobre aquesta temàtica.

1982 Creació de la Fundació Pública Municipal Museu Comarcal de l’Anoia, la qual assumeix la gestió i la planificació dels antics museus. Regida per un patronat autònom presidit per l’alcalde d’Igualada, va ser el fruit d’un pacte, propiciat pel Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada, entre la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament d’Igualada.

1983 Adquisició de l’antiga adoberia de Cal Granotes per part de l’Ajuntament d’Igualada, la Generalitat de Catalunya i el Gremi de Blanquers d’Igualada, i entra a formar part del Museu Comarcal de l’Anoia.

1990 S’inaugura la rehabilitació de Cal Granotes i s’obre al públic.

1991 Inauguració de la secció “L’Home i l’Aigua” a la nova seu del museu, Cal Boyer, una antiga fàbrica tèxtil adquirida per l’Ajuntament d’Igualada.

1995 Obertura al públic de la nova exposició permanent “La pell a la història i un univers de pell” a la nau vella de Cal Boyer.

1996 El 12 de gener el Ple de la Junta de Museus de la Generalitat de Catalunya dóna conformitat a la declaració del Museu Comarcal de l’Anoia com a secció del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

1997 El 25 de novembre es produeix el canvi de la denominació, passant a ser Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia.

1999 Inauguració de la exposició permanent "Dels clots als bombos. La industrialització de la pell".

 

  • Compartir