Sou a: Entorn Comunitari i Cooperació / Punt-Consum / Trucades comercials

Trucades comercials

Entra en vigor la prohibició de fer trucades comercials sense consentiment, prevista en la Llei General de Telecomunicacions

 

NORMATIVA. D’acord amb el que preveu la Llei General de Telecomunicacions 11/2022, de 28 de junya partir del 29 de juny de 2023 les empreses domiciliades en territori de l’Estat espanyol no podran fer trucades amb finalitats comercials o de publicitat sense el consentiment previ i exprés de la persona destinatària.

La llei reconeix el dret a no rebre trucades directes o automàtiques no desitjades amb finalitats comercials, és a dir, el que es coneix com a spam telefònic, excepte que siguin trucades consentides, per complir una obligació legal o bé per protegir interessos vitals –emergències, qüestions de salut, etc.–, entre d'altres.

Des de l’Oficina Municipal de les Persones Consumidores (OMIC) de l’Ajuntament d’Igualada, et recordem que, en ocasions, aquest consentiment a rebre trucades es dona sense ser-ne conscient en el moment d’acceptar els termes i condicions de les empreses. Per aquest motiu, abans d’acceptar aquestes condicions, cal revisar-ne detalladament el contingut. Sigueu prudents especialment a l'hora de facilitar el vostre número de telèfon o qualsevol dada de caràcter personal en sortejos o promocions, tal i com recomana l’Agència Catalana del Consum (ACdC). 

 

Trucades d’empreses amb les quals es té un contracte

La llei permet que les empreses amb les quals es té contractat algun servei facin trucades comercials a la seva clientela, sempre que tinguin relació amb productes o serveis de la mateixa empresa que siguin similars als ja contractats. En cap cas, però, no es poden cedir dades personals a d’altres entitats d’un mateix grup empresarial amb finalitats comercials, sense el consentiment específic i previ de la persona.

A l’inici de qualsevol trucada que tingui com a finalitat oferir productes o serveis, s’ha d'informar sobre la identitat de l'empresa, indicar-ne la finalitat comercial i informar sobre la possibilitat de revocar el consentiment o exercir el dret d’oposició al tractament de dades personals, per tal de no rebre més trucades.

 

Com denunciar vulneracions de la llei

També et recordem que, davant de qualsevol vulneració de drets, es poden denunciar els fets a l’Agència Espanyola de Protecció de Dades, entitat encarregada d’assegurar el compliment de la llei i d’iniciar expedient sancionador contra les empreses que continuïn fent aquest tipus de trucades comercials o de publicitat sense consentiment

  • Compartir